İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu ve Cezası (TCK m.117)
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu ve Cezası; Bilindiği üzere herkes, çalışma ve böylece yaşamını idam ettirme gibi temel haklara sahiptir. Bu temel hakların her biri yasalar tarafından koruma altına alınmıştır ve bu hakların ihlalinde yine yasalar tarafından belirlenen kararlar uygulanarak suçu işleyen faillere uygun cezalar verilmektedir. Bu bağlamda iş ve çalışma hürriyetinin ihlaline yönelik her türlü eylem de Türk Ceza Kanunun belirttiği maddeler bağlamında cezalandırılmaktadır.
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu Nedir?
Yukarıda da belirtildiği üzere kişinin çalışma ve buna bağlı olarak da gelir elde etme gibi hakları bulunmaktadır. İşte bu hakka yönelik yapılan kısıtlayıcı eylemler iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunun işlenmesi anlamına gelmektedir. Kişilerin ekonomik özgürlüklerini kazanmak amacı ile hizmet ya da mal üretme ya da hizmet verecekleri kurum ya da kuruluşlarda çalışmak adına sözleşme yapma, teşebbüs kurma gibi haklar çalışma özgürlüğü tanımı içerisinde yer almaktadır.
İş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunun gerçekleşebilmesi için, mağdur olan kişiye yönelik tehdit yahut cebir durumlarının olay içerisinde yer alması gerekmektedir.
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçunun Nitelikleri
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçuyla Cezası (TCK m.117) kapsamında tehdit ve cebir durumlarının da yer alması gerektiği yukarıda belirtilmiştir. Buna bir örnek olarak verilen; ürettiği malları satmak amacı ile tezgah açan birine “ Burada tezgah açarsan seni öldürürüm / döverim vs. “ şeklinde tehditlerin yöneltilmesi iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçuna dahil edebilir.
Bilindiği üzere ülkemizde kişilerin yasal amaçlar doğrultusunda ve yasal olarak çalışmaları onların özgürlükleri kapsamındadır. Bunu kısıtlayacak ve tehdit ile cebri içerisinde bulunduracak her hareket iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçunun nitelikleri arasına dahildir.
Ayrıca bu suç dahilinde kişilerin, rızası olsa dahi onları sömürecek boyutlarda, insan haklarına aykırı koşullarda ve uygun olmayan yerlerde çalıştırılmaları da yine iş ve çalışma hürriyetinin ihlali suçuna dahildir. Fıkranın 2. Kısmı bu şekilde çalıştırılan insanların haklarını korumaya yönelik olarak düzenlenmiştir.
Maddenin buna bağlı 3. Fıkrasında ise, yukarıdaki durumların sağlanması için çalıştırılan kişilerin bir yerden bir yere nakledilmesi, tedarik ya da sevk durumları da suç içerisine dahil olan unsurlar arasında yer almaktadır.
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu ve Cezası
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçuyla Cezası (TCK m.117) dahilinde bu suçu işleyen kişilere eğer suçun içerisine cebir ve tehdit dahil ise o zaman 6 ay ila 3 yıl dahilinde hapis cezası verilebilmektedir. Bu ceza haricinde 100 günden az olmamak şartı dahilinde para cezasının ödenmesini de verilen kararlar arasında yer alabilmektedir.
Ayrıca bu suça yönelik hazırlanan maddenin 2. Ve 3. Fıkrasında yer alan suçların ( yukarıda belirtilen durumlar ) işlenmesi dahilinde de yine aynı cezaların verileceğini söylemek mümkündür.
Bu suçun nitelikli hallerinin işlenmesi ( silahla, birden fazla kişi ile vs. gibi ) halinde faillere verilecek olan 1 kat oranında artırılmaktadır. Bu cezalarda verilen hapis cezalarında seçimlilik durumu söz konusu olduğu için hapis cezaları, para cezalarına çevrilememektedir.
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu ve Cezası; İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçu Davasının Zaman Aşımı
İş ve Çalışma Hürriyetinin İhlali Suçuyla Cezası (TCK m.117) kapsamında bu davada uzlaşma durumunun söz konusu olmadığı yani davanın uzlaşma dahilinde olmadığı söylenebilir.
Bu davanın zaman aşımı süresi için belirlenen süreç ise 8 yıldır. Ve davada görev alan mahkeme de Asliye ceza mahkemesidir.