Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası (TCK m.225)
Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası (TCK m.225); Hayasızca hareketler suçu ayrıca teşhircilik suçu olarak ele alınmaktadır. ‘Genel Ahlaka Karşı Suçlar’ listesinde yer alır ve toplumsal ahlaka ters düşen her türlü duruma değinilir. Hatta alenen cinsel ilişkide bulunma suçu olarak da değerlendirilmesi söz konusudur.
Hayasızca Hareketler Suçunda Seçimlik Hareketler
Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası (TCK m.225) olarak öncelikle seçimlik hareketlerinden söz edilir. Suçun tamamlanması adına bu hareketlerin gerçekleşmesi dikkate alınır. Suçun işlendiğini belirten unsurlar olarak:
- Cinsel ilişkinin alenen yaşanması seçimlik hareketlerden bir tanesidir.
- Cinsel ilişkiden ziyade teşhircilik yapmak unsurlar arasında gösterilir.
Alenen cinsel ilişkiye dair 5237 sayılı TCK üzerinden tanımlara yer verilmiştir. Ahlak ile nezaket kurallarına aykı olan her türlü cinsel ilişkinin suç teşkil ettiği belirtilmiştir. Bunlar kadar edep duygularının es geçilmesi üzerine de suçun tamamlanması ve cezaya geçilmesi söz konusudur. Alenen cinsel ilişki suçunda:
- Kamuya açık ya da açık olmayan alanların değerlendirilmesi esas alınır.
- Üçüncü kişiler tarafından görülür halde olması suç teşkil eder.
Görüldüğü üzere üçüncü kişilerin şahit olabilecekleri açık alanlarda cinsel münasebete girmek suçlar arasında gösterilir. Hatta bunların arasına arabada cinsel ilişkide bulunmak dahi katılır. Sonuç olarak özel ilişkininin açık alanlarda yaşanması üzerine hayasız hareketlere karşı cezaya netlik kazandırılır.
Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası; Hayasızca Hareketler ve Teşhircilik Suçları
Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası (TCK m.225) adı altında sadece alenen yaşanan cinsel ilişkiden söz edilmez. Bununla birlikte teşhircilik suçunun da es geçilmemesi gerekiyor. TCK 225 olarak ele alınan teşhircilik suçuna dair:
- Kişinin cinsel organını teşhir etmesi üzerine değerlendirilir.
- Cinsel bölgelerin gösterilmesi de suç olarak ele alınır.
Ahlaka aykırı olan tüm bu davranışların niteliği suçun cezalandırılmasında önemli bir yere sahiptir. Hatta kişinin cinsel bölgelerini belirli kişilere göstermesi cinsel taciz olarak da değerlendirilir.
Hem cinsel taciz hem de teşhircilik söz konusu olduğu zaman ayrı cezai uygulamalara yer verilir. Hayasızca hareketlerin tespitine karşı gerek hapis gerekse adli para cezalarına değinilebilir.
Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası; Hayasızca Hareketler Cezaları Nelerdir?
Hayasızca Hareketler Suçu ile Cezası (TCK m.225) adı altında sadece eylemler belirtilmez. Eylemlerin ardından cezaları dikkate almak gerekir. Tekrardan işlenen suça bağlı olarak cezalara değinilir. Öncelikle alenen cinsel ilişkinin yaşanması üzerine:
- En az 6 aydan başlayacak şekilde hapis cezasına karar verilebilir.
- En fazla ise 1 yıllık sürece kadar hapis cezasına hükmedilebilir.
Cinsel taciz cezasında alt sınır olarak 3 aylık süreçten söz edilir. Hayasız olan hareketlerde ise bu süre 6 aya kadar çıkartılır. En fazla da tekrardan 1 yıllık hapis cezasına yer verilebilir.
Adli para cezasının ise hapis cezası ile bielikte çarptırılmasına karar verilebiliyor. Bunun gibi verilen hapis cezasının şartları dikkate alınır. Şartlara uygun olanların adli para cezası olarak tahsis edilmesine izin verilebilir.
Hayasızca Hareketler Suçu ve Cezası; Hayasızca Hareketler Suçu Davaları
Davanın sona ermesi üzerine adli para ya da hapis cezalarına değinilebilir. Bunlara ek hükmün açıklanmasının geri bırakılması da söz konusu olabiliyor. Denetim süresinden söz ediliyor ve buna karşı hükme sonradan netlik kazandırılabiliyor. Yani ceza sonucunun herhangi bir sonuca intikal etmediği belirtilir.
Son olarak söz konusu hapis cezasının şartları üzerinden erteleme kararına geçilebilir. Tüm bu kararlara suç istinadı üzerinden netlik kazandırılır. Hatta mümkün ise uzlaşmanın dahi gerçekleşmesi sağlanabilir. Şikayete tabi olmayan suçlar arasında hayasızca hareketler de yerini almıştır. Bunun üzerine herhangi bir şikayet süresinden söz edilmez. Bir de davaya ilişkin zamanaşımı 8 sene olarak belirtilir.