Şantaj Suçu ve Cezası (TCK m.107)
Bir kişiyi kendi rızası dışında, kanun dışı ya da yapmak istemeyeceği bir şeyi yapmaya zorlamak şantaj suçunun basit bir tanımı olarak nitelendirilebilir. Tehdit suçu ile sıklıkla karıştırılan şantajda, kişiden bir talep durumu söz konusudur. Yani yapılacak eylemin bir şarta bağlı olduğunu söylemek mümkündür. Tehditte ise genel bir zarar verme durumunun var olduğu söylenebilir. Bu durumun bir suç olduğu ve verilen cezalar Şantaj Suçu ve Cezası (TCK m.107) dahilinde belirtilmiştir.
Şantaj Suçu Nedir?
Şantaj suçu; yukarıda da belirtildiği üzere kişiyi yapmak istemediği yani iradesi dışında olan bir eylemi yapmaya zorlamak olarak tanımlanabilir. Bu eylem yasadışı bir davranış da olabilir, kişiyi herhangi bir karardan vazgeçirmek yani onu kısıtlamak amacı ile de yapılabilir ya da şantaj ile kişiden haksız bir çıkar elde etmek için de yapılabilmektedir. Amaç ne olursa olsun ifadelerinde şantaj cümlelerine yer alan kişiler, yargı tarafından 1 ila 3 yıl arasında hapis cezasına ve buna ek olarak para cezasına da çarptırılmaktadır.
Şantaj Suçu İçin Belirlenen Unsurlar
Şantaj Suçu ve Cezası (TCK m.107)’ de belirtildiği üzere şantaj suçunun oluşması için belirli unsurların bir araya gelmesi gerekmektedir. Bu unsurlardan ilki belirttiğimiz üzere kişiye istemediği bir şey yaptırmaya çalışmaktır. Buna binaen suçu işleyen kişinin ya da kişilerin bu eylemden çıkar elde etmesi, kişiden maddi ya da manevi olarak bir şeyler talep etmek ve bu doğrultuda da kişiyi toplumda küçük düşürecek ya da utandıracak ( yani şeref ve haysiyetine zarar verecek ) bilgileri açığa çıkarılacağının söylenmesi de şantaj suçunun unsurlarıdır.
Şantaj Suçu ve Cezası (TCK m.107); Şantaj Suçunun Cezası
Şantaj suçu çok ciddi ve büyük bir suçtur bu nedenle de bu suç dahilinde uzlaşma durumu yer almaz. Aynı zamanda şantaj suçunun ispatlanması ve failin suçlu bulunması dahilinde suçu işleyen kişi ( fail ), 1- 3 yıl arası hapis cezasına ve 5000 gün boyunca devam edecek olan bir para cezasına çarptırılmaktadır. Sanılanın aksine bu cezalar ayrı ayrı değil, aynı anda verilmektedir.
Uzlaşmaya tabi olmayan şantaj suçunda, mağdur olan kişinin dava açmasına yani şikayetçi olmasına gerek yoktur. Çünkü olay yargıya intikal ettiği takdirde zaten direkt olarak soruşturma başlatılmaktadır.
Şantaj Suçundaki Adli Süreç
Yukarıda da bahsettiğimiz üzere şantaj suçu oldukça büyük bir suçtur ve bu yüzden mağduriyet yaşayan kişinin ayrıca bir dava açması için çabalamasına gerek kalmadan dava açılır ve olay hakkında soruşturma başlatılır. Ancak bu durumu yaşayan kişilerin öncelikle savcılığa suç duyurusunda bulunması gerekmektedir. Bunu kendisi yapabileceği gibi avukat gibi bir vekil doğrultusunda da yapabilir.
Şantaj Suçu ve Cezası (TCK m.107); Şantaj Suçuna Dair
Şantaj suçunun en büyük örneklerini özellikle duygusal ilişkilerde görmekteyiz. Bir ilişkinin bitmesini engellemek amacı ile karşı tarafı onun rızası dışında çekilmiş cinsel içerikli görüntüleri ya da videoları kullanarak tehdit etmek şantaj suçunu oluşturmaktadır. Ayrıca bu suçun oluşması için bu tür görüntülerin kişinin rızası dahilinde çekilip daha sonradan kendisi için bir şantaj unsuru olarak kullanılması da aynı şekilde suçtur. Yani ister rıza dahilinde isterse rıza olmadan kişinin özel hayatına dair bilgilerin, kişi küçük düşürmek ya da özel hayatının gizliliğini açık etmek sureti ile kullanması şantaj suçunun temelini oluşturmaktadır.
Bu suç hem maddi hem de manevi olarak işlenebilmektedir. Yani şantajın oluşması için kişilerden illaki maddi anlamda değil manevi olarak bir şeyler talep edilebilmektedir. ( Bir ilişkinin bitmemesi, boşanmak ya da boşanmamak vs. gibi)