Sosyal Medyada Hakaret Suçu ve Cezası
Sosyal medyada hakaret suçu ve cezası internet üzerinden bir kişiye alenen hakaret edilmesi, kişinin saygınlığının zedelenmesi halinde oluşur. Sosyal medyadan hakaret suçu; Facebook, İnstagram, Twitter gibi sosyal medya mecralarında yapılan paylaşımların dikkate alınması ardından belirlenir. Hakaretin tek taraflı olması veya karşılıklı olması gibi durumlar incelenerek karar verilir.
Hangi Sözler İnternetten Hakaret Suçudur?
Sosyal medyada hakaret suçu ve cezası oluşması için suç unsurunun yerine getirilmiş olmasına bakılır. İnternetten hakaret suçu sosyal medya hesapları, whatsapp mesajları ve maillere bakılarak tespit edilebilir. Hakaret suçunun oluşması için kişinin onur, şeref ve haysiyeti zedelenmelidir. İnternette paylaşımı yapılan sözün, kişinin rencide olmasına sebep olması gerekir. Twitter, İnstagram ve Facebook sosyal medya hesaplarında yapılan paylaşımların altındaki yorumların, kişinin onurunu zedelemesi de hakaret suçu kabul edilir.
Sosyal medyadan hakaret suçunun oluşması için; “hayvan”, “şerefsiz” gibi sözlerin kullanılması yeterlidir. Bu sözlerin, karşıdaki kişiyi rencide ettiğinin açık olması gerekir. “geri zekalı” gibi yaygın olarak kullanılan sözler de sosyal medyadan hakaret suçunun oluşması için yeterlidir. Sosyal medya hesaplarında kişiyi rencide edecek görsellerin paylaşılması, kişinin fotoğrafları üzerinde rencide edici sözler yazılması da internetten hakaret suçudur.
İnternetten İleti Yoluyla İşlenen Hakaret Suçu Nedir?
Sosyal medyada hakaret suçu ve cezası oluşması için belirli unsurlara dikkat edilir. İnternet üzerinden hakaret suçu, sosyal medya paylaşımları, sosyal medya paylaşımlarının altına yazılan yorumlarda yer alan kişiyi rencide edecek hakaretlerle oluşur. Rencide edici, kişinin onurunu zedeleyici sözlerin, mesaj yoluyla iletilmesi de internetten hakaret sunucunun unsurlarından biridir.
İleti yoluyla işlenen hakaret suçu; facebook, instagram, Twitter gibi sosyal medya hesaplarına hakaret ve küfür içeren mesajların atılması, E-posta veya whatsapp, telegram üzerinden küfür veya hakaret edilmesi de internet üzerinden hakaret suçudur. İleti yoluyla yapılan hakaretlerinde ekran görüntüleri ve kayıtları mahkemede delil olarak sunulabilir.
Sosyal Medyada Hakaret Suçu ve Cezası Nedir?
Sosyal medya hesaplarında bir kimsenin onurunu zedeleyecek yorum yapılması, paylaşım yapılması veya mesaj gönderilmesi hakaret suçu olarak kabul edilir. Bu suçun basit ve nitelikli hallerine göre ceza uygulanır. Basit şeklinde verilen ceza 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezasıdır. Bu cezanın adli para cezasına çevrilmesi mümkündür.
İnternet üzerinden nitelikli hakaret suçu; kamu görevlisinin görevine karşı, dini, siyasi ve felsefi inançlara karşı, kişinin kutsal saydığı inanışlara karşı hakaret edilmesi durumunda oluşur. Bu durumlarda cezanın alt sınırı bir yıldan az olamaz. Kamu personellerine yapılan hakaret suçunda ceza yarı oranda artırılır. Alenen işlenen suçların cezası 1/6 oranında artırılır.
Sosyal Medyada Hakaret Suçu; İnternetten Hakaret Suçunda Ceza İndirimi Yapılır Mı?
İnternetten hakaret suçunun oluşması durumunda tahrik varsa ceza indirimi uygulanır. Haksız tahrik, ceza indirimi alınması için yeterli bir delildir. İnternet üzerinden kişi adına yanlış bilgilerin paylaşılması ve kişinin mağdur edilmesi durumunda, hakkında asılsız iddiaları yayan kişiye hakaret edilmesi haksız tahrik unsudur. Bu durumda kişiye ceza indirimi uygulanır. Kişiye fiziksel saldırı yapılması durumunda sosyal medyadan bu kişiye hakaret edilmesi durumunda ceza uygulanmaz.
Sosyal Medyada Hakaret Suçu; Karşılıklı Hakaret Suçu Nedir?
Sosyal medyada hakaret suçu; facebook, instagram, Twitter vb. sosyal mecralarda yapılan yorumlar, paylaşımlar veya internet üzerinden iletilen mesajların dikkate alınması ile mahkemeye taşınır. Hakaret suçunun oluşması için kişiyi rencide edecek, onurunu zedeleyecek sözlerin sarf edilmesi gerekir. Bu durumda hakarete uğrayan kişi, karşı tarafa hakaret ettiğinde karşılıklı hakaret suçu işlenir ve ceza verilmez.