Bilişim Hukuku
Bilişim hukuku son dönemlerde teknolojinin hızlı gelişimi ile eş olarak artan suç ve hukuki meseleleri incelemektedir. Bu durum hukukun ne derece ihtiyaçlara göre şekillendiğini ide göstermektedir. İnternet kullanımının öncesinde bilişim suçu gibi bir tabir hayatımızda bulunmuyordur. Yaşanan gelişmelere ve ihtiyaçlara göre yeniden şekillenme sağlanmaktadır. Akıllı telefon, bilgisayar ve tablet kullanarak internetten istifade edilerek işlenmiş olan suçlar temel manada bu kapsamda değerlendirilmektedir. Bilişim hukuku alanında davalarda size yardımcı olabilmek için alanında uzman ve tecrübeli olan isimlerden destek almak sizin için çok daha verimli sonuç verecektir.
Bilişim Suçları Nelerdir?
Bilişim hukuku kapsamında suç olarak addedilen temel unsurlar şu biçimde sıralanmaktadır;
- Bir bilişim sistemine izinsiz bir biçimde giriş yapılması
- Bilişim sisteminin bozulması ve sisteme hasar verilmesi
- Kredi kartı ve banka kartlarının kötüye kullanılması bunlar üzerinden suç işlenmesi
- Bir bilişim sisteminin erişilmez kılınması ve işlemez hale getirilmesi
- Yasaklı olan cihazların ve programların kullanıma alınması
Bilişim hukuku konusunda nitelikli bir duruş sergileyen konunun uzmanları ile iş birliği kurmak elde edeceğiniz verimliliği pekiştirecektir. Bilişim suçları diğer suç alanları ile oldukça grift bir yapıya sahiptir. Bilişim suçlarının kapsamı içinde değerlendirilirken aynı zamanda farklı suç alanlarında da yer alan farklı unsurlar da bulunabiliyor. Örneğin bir bilişim sistemi kullanılarak dolandırıcılık yapıldığı zaman aynı zamanda nitelikli dolandırıcılık için de ayrıca bir suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Avukatınız bu alanda sizin için gerekli olan tüm hukuki başvuruları sorunsuz biçimde tamamlayacaktır.
Bir Bilişim Sistemine İzin Olmaksızın Girme Suçu
Bilişim hukuku kapsamında en sık rastlanan hususların başında gelmektedir. Ayrıca bilişim hukuku kapsamında en basit suçlardan biri olarak da görülüyor. Bir sosyal medya platformuna hesabın asıl kullanıcısının bilgisi olmadan giriş yapılması konusunda tabi ki hukuki hak arama yollarına da başvurabilirsiniz. Bu anlamda kişilerin en sık yaşadıkları sorun ise sosyal medya platformlarında hesabın sahibi değil sadece kullanıcısı olarak anılmaktır.
Hesabın sahibi olmadığınız sadece kullanıcısı olduğunuz için bu tür hususların hukuki alanda hak arama aşamasında büyük sorunlara sebebiyet verebildiği de görülmektedir. Son dönemlerde bu konu ile alakalı handikaplar ortadan kaldırılmıştır. Kişilerin sosyal medya hesaplarına izinsiz giriş yapan kişilerin tespit edilmesi için oldukça pratik bir IP denetim sistemi geliştirilmiştir. Bu aşamada tespit adımlarını tamamlamak eskiye kıyasla hız kazanmıştır.
Bilişim sistemine izinsiz giren kişilerin cezai yaptırımları hakkında da bilgi sahibi olmak gerekiyor. Bu alanda bir kişinin bilişim sistemine onun rızası olmanda giriş yapmak dahi bir yıla kadar hapis veya adli para cezası ile sonuçlanmaktadır. Hatırlatılması gerekiyor ki bu noktada kişilerin sadece sisteme girip çıkması üzerine belirlenmiş olan bir cezai yaptırımdır. Ayrıca sisteme giren, sistemi bozan ya da bu sistem üzerinden farklı suçlar işleyen kişilerin tespit edilmesi durumunda daha büyük cezai yaptırımların uygulanması da söz konusudur. Bu alanda bilişim hukuku avukatının gerekli olan ispat adımlarını da sorunsuz gerçekleştirmesi ve davaların oluşturulması ilişkilendirilmesi konusunda çaba sarf etmesi gerekiyor. Hukuk Büroları bu alanda sunmuş oldukları nitelikli sistem özellikleri ile müvekkillerinin haklarının korunması konusunda başarılı olduklarını göstermektedir.
Bilişim Sistemine Dair Verilerin Yok Edilmesi ve Bozulması
Bilişim hukuku kapsamında sadece sisteme giriş değil aynı zamanda sisteme giriş sonrasında yaşanan unsurlar da temel sıkıntılar arasında kendini göstermektedir. Bu alanda dikkate alınması gereken hususlardan bazıları;
- Bir bilişim sistemine girmek ile kalmayarak aynı zamanda bilişim sistemindeki bilgilerin silinmesi ya da yanlış yönlendirme yapmak amacı ile değiştirilmesi dahi en temel sorunlar arasındadır.
- Sosyal medya hesapları denildiği zaman acaba bilişim hukuku kapsamında değerlendirilmeyecek mi gibi sorular aklınıza gelebilmektedir. Fakat sosyal medya hesaplarınıza karşı işlenen tüm hususlar hakkında gerekli olan hukuki hak arama adımlarını tamamlayabilirsiniz.
- Bu süreçte bir de sisteme diğer kullanıcıların girişinin engellenmesi adımları ile karşılaşılmaktadır. Biri siteye girişin engellenmesi sisteme erişim hakkı olan kişilerin haklarının ihlal edilmesi manasına gelmektedir. Sisteme girememenizden kaynaklanan biri sorun yaşarsanız sadece bilişim suçları alanında değil aynı zamanda maddi manevi tazminat talep etme alanında da hakkınızı arma imkanınız bulunuyor.
Bilişim hukuku aracılığı ile kısa bir süre içerisinde hakların korunması için gerekli olan hukuki denetlemeler ve düzenlemeler yapılmıştır. Geçmiş senelerde suç tanımı dahi yapılmamış olan unsurların cezai yaptırımlara kadar kapsamlı biri biçimde hazırlandığı görüşmektedir. Bu derece hızlı şekilde hareket etmenin en temel noktalarının başında kesinlikle vatandaşlın haklarının korunması ve teknolojinin bir suiistimal aracı olarak kullanılmasının engellenmesi gelmektedir.
Yasaklı Olan Cihazların ve Programların Kullanımı
Kişilerin yasaklı olan cihaz ve programları kullanması bir suçtur. Bu alanda programın üreticisi, satıcısı ve satışa destek vereni ide ayrıca suçlu olarak karşımıza çıkmaktadır. Yasaklı cihazların kullanımı konusunda oldukça hassas bir sistem oluşturulmuştur. Ayrıca kullanımı ve kullanıldığı alan hakkında inceleme yapıldığı zaman başka suç unsurları ile biri arada değerlendirilmeye alınabildiği de görülmektedir. Yasaklı olan cihazlar ile en sık ses kaydı ve görüntü kaydı yapılmaktadır. Bu toplanan bilgi ve belgeler özel hayatın gizliliği ilkesinin ihlal edilmesi manasına gelmektedir. Hakkın koruma altına alınması için anında hukuki başvuruların tamamlanması ve mümkünse cihazın satımının da yasaklanması gerekir.
Zamanaşımı Süreci Hakkında İnceleme
Bilişim hukuku kapsamında da her alanda olduğu gibi zamanaşımı söz konusudur. Bu noktada zamanaşımı süreci 8 sene olarak belirlenmiştir. Suçun işlendiği tarihten itibaren sekiz sene içerisinde gerekli olan dava açma adımlarının tamamlanması gerekir. Bunun yanı sıra kişilerin özellikle suçun sonradan anlaşılması gibi bir durum kapsamında dava açma hakkının iade edilmesi için de çaba sarf edilmesi gerekmektedir. Zamanaşımına gerekli olan itirazları avukatınız uygun başvuru yollarını tüketerek tamamlayacaktır.
Delil Toplama Sürecinde Hassas Noktalar
Bilişim hukuku alanında en sık yapılan hataların başında delillendirme yöntemleri gelmektedir. Kişilerin karşı tarafın suçunu ispat edebilmek için yanlış kullanılan unsurlar sizi suçlu çıkarabilmektedir. Bu süreç içerisinde delillerin tümünün tam olarak hukuki yöntemlere dayanarak elde edilmesi gerekmektedir. Aksi takdirde gizli bir biçimde elde edilen ses kayıtları ya da görüntü kayıt adımları sizin haklılığınızı kanıtlamaz. Hatta bunun tam aksine sizin haksızlığınız konusunda bir delil oluşturur. Karşınızdaki kişinin özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiğini görmüş olursunuz.
Alanında Uzman İsimlerden Yardım Alın!
Bilişim hukuku konusunda Saatçı Hukuk Bürosu size gerekli olan desteği verecektir. Dava açma ve dava takibinin yapılmasından başlayarak dava süreci hakkında bilgilendirmeye kadar her alanda gerekli işlemler tamamlanacaktır. Bu süreç içerisinde kişilerin dikkate alması gereken hususlardan bir diğeri de kesinlikle iş birliği kuracağınız avukatınızın daha öncesinde kaç adet dava aldığı ve kaçında başarılı sonuçlar ortaya koyduğudur. Bu tür detaylar da incelemeye alınmalı ve daha sonrasında seçim tamamlanmalıdır. Avukatınız sayesinde sürece katılım sağlamadan dahi anında dava yürütme süreci bağlamında bilgi alma imkanınız da bulunmaktadır.