Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.124)
Kişi veya kamu kurumları üzerinden Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.124) değerlendirmeye alınır. Bunun için ‘Hürriyete Karşı Suçlar’ listesine değinilir ve suçun niteliğine bağlı olarak cezaya karar verilir.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçlarına Örnek
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.124) adı altında çeşitli eylemlerden söz edilir. Öncelikle kasten işlenen suçlardan gösterilir ve taksir içermediği belirtilir. Bunun üzerine:
- Telefonla iletişimin kesilmesine dair uygulanan tüm engeller suç teşkil eder.
- Mektupların yırtılması ya da telefon hattına zarar vermek gibi durumlar da örnek gösterilir.
Görüldüğü üzere tüm bu hususlar haberleşmenin engellenmesi adına ele alınır. Failin kasti olarak iletişime zarar vermesi üzerine suç işlenir ve cezaya geçilir. Bunlar kadar:
- Haberleşme için kullanılan bilişim teknolojileri de dikkate alınır.
- Yazılım üzerinden Whatsapp ya da Instagram gibi iletişim ağlarına zarar vermek suç olarak belirtilir.
Sadece sosyal ağlara değinilmez ve ardından cihazlardan da söz edilebilir. Örneğin bilgisayarlara yine yazılım eşliğinde virüs eklemek iletişime zarar verebilir. Bu durum haberleşmeyi engeller ve sorun yaratır. Geriye ise mağdur olan kişinin şikayetleri üzerine inceleme başlatılır. Soruşturma kapsamında da suça karşılık cezanın verilmesi esas alınır.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.124); Haberleşmenin Engellenmesi Suçu Nitelikleri
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası için nitelikli olan her türlü duruma değinilir. Öncelikle kamu kurumlarının haberleşmesini engelleyen tüm eylemler dikkate alınır. Kamu kurumları arasında özel ve güvenli haberleşme araçları bulunabilir. Her birinin engellenmesi veya tehdit edici şekilde zarar görmesi cezalandırılır.
Sadece kamu kurumlarının iletişim kaynaklarına değinilmez. Bunların ardından basın yaygın organları da gelir. Yayınların engellenmesi adına faaliyete geçen kişi ile kurumların da cezalandırılması esas alınır. Basın yayınına ilişkin:
- İnternet üzerinden yayının engellenmesi suçlar arasında gösterilir.
- Elektronik kitle iletişim araçları üzerinden haberleşmenin engellenmesi de değerlendirilir.
Son olarak bunlar arasına hacker saldırılarının dahi katıldığını belirtmek gerek. Hatta bilişim suçları adı altında değerlendirmeye geçilir. Hem bilişim hem de haberleşmenin engellenmesi suçları olarak hacker uygulamaları ele alınmaktadır.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.124); Haberleşmenin Engellenmesi Kişiye Özel Cezalar
Sadece suç teşkil eden durumlara değinilmez. Bunların ardından haberleşmenin engellenmesine neden olan kişi ve de kurumlar için cezalara geçilir. Hukuka aykırı olan her türlü eylem değerlendirilir ve cezanın netleşmesi esas alınır. Bu şekilde öncelikle hapis cezasına ilişkin:
- Hukuka aykırılık söz konusu ise en az 6 aydan başlayan hapis cezasına karar verilir.
- Hapis cezasına dair en fazla da 2 yıllık süreçten söz edilir.
Hapis cezasının süresi önemli bir yere sahiptir. Çünkü belirtilen süreye göre adli para cezasına çevrilmesi mümkün olabilir. Kişi veya kurumlar hapis yerine adli para cezasına uymak zorunda kalabilir.
Haberleşmenin Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.124); Haberleşmenin Engellenmesi Kuruma Özel Cezalar
Önceden de belirttiğimiz üzere kişilerin iletişim hatlarına ya da sosyal ağlarına karşı bilişim suçları işlenebiliyor. Buna ek hem kamu kurumlarının hem de basın yayın organlarının haberleşmeyi engelleyen her türlü duruma karşı şikayetçi olma hakkı bulunuyor. Böylece:
- Kamu kurumlarında haberleşmenin engellenmesi 1 yıldan başlayan hapis cezası ile sonuçlanır.
- 5 yıla kadar hapis cezasına da netlik kazandırılabilir.
Basın ve yaygın organlarının iletişim kanallarına zarar vermekte bilişim suçları olarak değerlendirilir. Buna ek haberleşmenin engellenmesi üzerine hapis ya da adli para cezasına değinilir.
Son olarak cezanın ertelenmesine karar verilebiliyor. Bunun gibi hükmün açıklanması da mahkeme kararına göre geri bırakılabilir. Her birinin netlik kazanmasında haberleşmeyi engelleyen tutum ve davranışlar önemli bir yere sahiptir.