Yaş Düzeltme (Küçültme, Büyütme) Davası
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası özellikle son 10-20 yıldır pek çok insanın başvurduğu dava çeşitlerinden biridir. Bunun sebebi ise özellikle hastanede doğmayan ya da nüfusa geç ya da erken yazılan insanların gerçek yaşları ile birçok imkandan faydalanabilmesidir.
Günümüzde pek çok imkandan yaş ile faydalanılabilmektedir. Buna emeklilik veya güncel olarak pandemi yasakları gibi örnekler verilebilir. Yaşı bazı sebepler nedeniyle normalden daha büyük ya da daha küçük yazılan pek çok insan bunu düzeltmek nedeniyle dava yoluna başvurur. Aslında olmadığı bir yaş nedeniyle pek çok insan birçok fırsatı kaçırmaktadır ve yaş hayatın her yerinde insanlar için etkiye sahiptir. Bu gibi sebeplerden yaş düzeltme davaları tercih edilmektedir. Elbette davaya başvurduğunuz süreçte direkt yaş düzeltme gerçekleştirilecek gibi bir sonuç çıkarmamak gerekir çünkü bununla ilgili birtakım beyanlar ve varsa somut kanıtlar istenmektedir. Bu süreçte elinizde ne kadar belge ve tanık varsa avukatınız ile bunları önceden hazırlamak ve davaya hazır olmak sizlerin yararına olacaktır. Bu sayede yaş düzeltme davasını kazanabilme ihtimaliniz artar.
Yaş düzeltme davaları kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Yaşınızı küçültebilir veya büyültebilirsiniz. Bunun zaten dava dilekçenizde belirtmeniz gerekmektedir. Buna göre gerekirse birtakım testler yapılacaktır. Ancak her iki durumda da dava aynı şekilde yani aynı prosedürde ilerleyecektir. Tek fark sizin beyanınızın ne olduğudur. Bunun dışında bir fark bulunmamaktadır. Elbette bu sürecin sonunda bir nüfus kağıdı değişimi de gerçekleşecektir ancak o son işlemdir. Öncesinde davayı kazanmanız gerekmektedir. Bu davayı henüz doğum anınıza tanıklık eden insanlar var iken açmanız sizler için daha faydalı olacaktır. Bu sayede kazanma ihtimalinizi arttırabilirsiniz.
Yaş Düzeltme (Küçültme, Büyütme) Davası İçin Şartlar Nedir?
Yaş düzeltme davalarının açılmasının birçok sebebi vardır ancak genelde en büyük sebep devlet işleri ile ilgili süreçlerden doğru biçimde faydalanamamaktır. Buna askere gitme, emeklilik süreci, memuriyet sınavları, evlilik, iş bulma gibi pek çok sebep gösterilebilmektedir.
Yaş düzeltme sürecinde yaşınızı küçültebilir veya büyültebilirsiniz ancak öncelikle dava için geçerli kanıtlarınız veya bu konuda konuşabilecek birilerini çevrenizde barındırmanız sizin açınızdan da iyi olacaktır.
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası pek çok şartı da gerektirmektedir. Bu şartlar elbette durumunuza göre de değişiklik gösterecektir ancak genel şartlar değişmez ve bu şartları karşılamanız gereklidir.
- Herhangi bir hastanede veya eskiden doğum evi olarak görülen yerlerde doğmamış olmanız gerekmektedir.
- Keyfi bir biçimde yaş değişikliği istemiyor olmanız gerekmektedir.
- Aile içerisinde kişinin ben aslında şu yaştayım dediği yaştan bir kardeşin bulunmaması gerekmektedir.
- Geçerli bir sebebiniz olması gerekmektedir. Devlet işlerinde yaşınızın sıkıntı çıkarması gibi.
- Görüntünüzün yaşınız ile uyuşması sizler için bir fırsat sağlayacaktır.
Resmi bir yerde doğum yaptığınızda bu durum kayıt altına alınacağından bir belgeniz olacaktır. Dava açıldığında bu belgeler ise davanız düşer bu yüzden öncelikle tüm bu bilgilerden emin olmanız gereken kişi sizsiniz. Aksi halde böyle bir bilgi ve belge var ise davayı boşuna açmış olacaksınız ve boşuna masraf yapmış olacaksınız demektir.
Aynı zamanda yaşınızla ilgili doğru bir orantı da kurmanız gerekmektedir yani kimlikte 40 yaşınızdaysanız ben aslında 20 yaşındayım demeniz oldukça mantıksız olacaktır. Çünkü hem 40 yaşında biri o kadar genç gösteremez hem de 20 yıl gibi bir fark kimlikte pek de mümkün olmayacaktır çünkü kimlikte bu gibi problemleri olan biri pek çok devlet dairesinde veya hastanelerde 20 yıl gibi bir sürede muhakkak fark edilecektir. Bu gibi ayrıntılara dikkat etmek gerekmektedir.
Yaş Düzeltme (Küçültme, Büyütme) Davası İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası için varsa kardeşinin doğum belgesi gerekmektedir. Arada en az 180 gün olması gereklidir. Bu küçültme için geçerlidir. Aynı zamanda kişinin E-Devlet sistemi üzerinde de bulunan kayıtları gerekmektedir. Nüfus kaydı da bunların başında gelmektedir.
Ancak dava sürecinde birtakım tanıklarınızın olması çok daha fazla işe yarayacaktır. Doğum anında annenizin yanında olan biri bu gruba girmektedir. Genelde eski doğumlarda tam bir gün bilgisi olmasa da mevsim bilgisi veya dini ya da resmi bayramlara göre yakınlığı da belirleyici bir faktör olmaktadır. Bu gibi bilgilere sahip kişiler tanıklığı onaylandıktan sonra dinlenebilir. Aynı şekilde o sene ve o dönem yaşanan olayların tarihsel geçmişi bilindiği sürece en yakın doğum tarihi ve doğum yılı bulunabilmektedir.
Yaş Düzeltme (Küçültme, Büyütme) Davası Nasıl Açılır?
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası açmak için öncelikle bir avukata başvurmanız gerekmektedir. Sizlere gereken tüm belgeleri toplamanızda yardımcı olacak bir avukat ve yol gösterecek biri bu süreci kazanmanızı sağlayabilir.
Yaş düzeltme davası açabilmeniz için bir avukata başvurduktan sonra bir dava dilekçesi yazılması gerekmektedir. Avukat belki de en çok bu süreçte önemlidir çünkü doğru bir dava dilekçesi özellikle bu gibi davalarda sizlere en büyük fırsatı sağlayacak ve davanın kabul edilmesine sebep olacaktır. Kendinizi dava dilekçenizde nasıl anlattığınız önemlidir. Dava dilekçesinde kendini ve derdini iyi bir şekilde anlatan insanların davalarını kazanma oranları daha yüksektir.
Kimler Yaş Küçültme, Büyütme Davası Açabilir?
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası açabilmek için bir resmi doğum belgenizin olmaması gerekir. Resmi doğum belgesi hastanede veya doğum evlerinde alındığı için bunlarda oynama olmaz. Sizler de bu bilgilere hali hazırda erişebilirsiniz. Özellikle doğduğunuz hastane veya doğum evini bilen birileri var ise oradaki belgelerden gerekli bilgiyi alabilirsiniz. Burada belgeniz yoksa siz hastanede doğmadınız demektir ki bu durumda başka bir özellik aranmadan yaş düzeltme davasını kolaylıkla açabilirsiniz.
Yaş Küçültme, Büyütme Davası Süreci Nasıl İşler?
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası sürecinin işemesi için öncelikle davanızın kabul edilmesi gerekir. Ardından dava sürecinde muhakkak mahkemede bulunmanız önemlidir. Bu süreçte varsa tanıklar olması dava sürecini hızlandıracaktır. Yaş düzeltme davaları genelde tek seferde bitmez ancak bir pürüz çıkmaz ise birkaç davada son bulur.
Yaşıyorsa anneniz, babanız veya doğum süreci ve sonrasında yakınınızda olan insanlar doğru bir tanık olabilmektedir. Tanık zorunlu değildir elbette ancak varsa süreci hızlandırması ve davanın kolaylıkla gerçekleşmesi için tercih edilmektedir.
Yaş Küçültme, Büyütme Davası Süresi Ne Kadardır?
Yaş düzeltme (küçültme, büyütme) davası genelde birkaç ay içerisinde çözülür. Ancak bazı pürüzler çıkarsa dava süreci uzayabilir. Buna tanık olanların caymaları veyahut yeterli kanıt bulunamaması gibi detaylar eklenebilir. Bu süreçte doğru avukat tercihi önemlidir. Sizleri henüz baştan dava süreci hakkında bilgilendirecektir. Ayrıca bu dava sürecinde sizleri ön plana alarak yanınızda duracaktır.