Ceza Temyiz
Ceza temyiz kararı, İstinaf mahkemesinin bozma kararı dışındaki sonuçların incelenmesi için açılan davalardır. Üst mahkemede açılmakta olan yeni bir dava olarak başlatılan temyiz davası, istinaf mahkemesine başvuru yapılarak açılması gereken davalar arasında yer almaktadır. Hukuk Bürosu, ceza avukatı ile işbirliği yaparak temyiz davaları ve kanun yolları hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacaktır.
Ceza Temyiz Davası Nedir?
İstinaf ceza dairesinin kararının incelenmesi için açılan davalardan biri olan ceza temyiz davaları, hukuk mahkemeleri kanunları üzerinden yürütülmektedir. CMK 291/ 1 maddelinin tefhimi ve tebliğine göre düzenlenmekte olan süre, dava aşımı ve dava nedenleri de avukatlarla birlikte hareket edilerek olumlu bir sonucun oluşmasına katkı sağlamaktadır.
Temyiz başvurusu işlemler yapılarak, sanığın temyiz hakkının gerçekleştirilmesi, incelenmesi ve yeni bir kararın verilmesi sağlanabilmektedir. Temyiz için sanığın avukatı, eşi ya da sanık olan kişi mahkemeye başvuru yapma hakkına sahip olup, usullere göre temyiz dilekçesi hazırlaması gerekmektedir. Hukuk bürosu aracılığıyla temyiz dilekçesi başvurusu ve işlemleri ile ilgili bilgi alınabilir.
Ceza Temyiz Süresi Kaç Gündür?
Mahkemeden karar çıktıktan sonra ceza temyiz süresi 15 gün olarak CMK 291 maddesi esaslarına dayanılarak kararlaştırılmıştır. Bu süreçte, avukat ya da eş başvuru dilekçesini İstinaf mahkemesine ileterek, sürecin başlamasını sağlayabilmektedir. Bu süreç PTT ile tebliğ edilerek başlatılmalı, 15 günü aşmadan mahkemeye gerekli evrakların iletilmesi gerekmektedir. Belgenin mahkemeye iletilmesi tatil günlerine denk gelirse, o haftanın ilk iş günü olarak belge alınır ve süreç başlatılır. Dava sonucu taraflara sözlü olarak açıklandığı için itiraz etme hakkı anında doğmakta ve 15 günlük sürecin iyi bir şekilde değerlendirilerek, dilekçenin mahkemeye verilerek, temyiz sürecinin başlatılması gerekmektedir.
Temyiz Hakkı Kimlere Verilmiştir?
İstinaf mahkemesine temyiz hakkı için başvuru yapma hakkı, dava tarafına verilmiştir. Bu sanık, mağdur, şikayetçi ya da suçtan zarar gören üçüncü kişiler tarafından da sürdürülebilen dava hakkı olarak görülmektedir. CMK 260. Maddesi gereğince yerel mahkeme tarafından reddedilen, katılan ya da suçtan zarar gören kişiler temyiz edebilmektedir. Aynı zamanda Cumhuriyet savcısı da sanığın lehine ya da aleyhine temyiz başvurusu yapma hakkına sahiptir. Bu hukuk maddesinde hükmün bozulması amacıyla temyiz hakkı bulunmaktadır. Ceza temyiz süresi içerisinde yapılan başvurular dikkate alınarak, yasal temsilciler üzerinden başvuru alınarak, temyiz süresinin başlatılması gerekmektedir. Bunun için ceza avukatıyla görüşülerek, temyiz başvurusu hakkında detaylı bilgi edinebilir, süreci başlatabilirsiniz.
Temyiz Başvurusu Nereye Yapılır?
Ceza temyiz başvuru işlemleri için ceza avukatından bilgi almanız her zaman sürecin usüllere göre ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Temyiz başvurusu için istinaf mahkemesine başvurulması, istinaf mahkemesinin de hükmü veren bölge adliyesinde olması gerekmektedir. CMUK üzerinde temyiz kararları bulunmakta ve bu kararlara göre dilekçenin hazırlanması gerekmektedir. İstinaf incelemesi yapılarak 15 yıla kadar hapis cezası için resen istinaf düzenlemesi yapılması uygun görülebilir. Başvuru işlemleri için bir avukatla işbirliği yapılması, tutuklu veya hükümlü olmak fark etmeksizin nedenleriyle birlikte mahkemeye başvuru yapılması gerekmektedir. Hükümlü ya da tutuklu olan kişiler, ceza evi müdürüne ya da müdüresine temyiz dilekçesini ileterek sürecin başlatılmasını sağlayabilmektedir.
Temyiz Dilekçesi Nasıl Hazırlanmalıdır?
İstinaf mahkemesine başvuru yapılması gereken ceza temyiz başvurusunda, 5271 sayılı CMK maddesinin 288. Kanunu uyarınca ‘’karar hukuka aykırı ya da karar kanuna aykırı’’ beyanını temyiz kararı olarak nitelendirmektedir. Bunun için müvekkilin temyiz davasını başlatması için dilekçeyi usullerine göre yazması ve 15 gün içerisinde istinaf mahkemesine iletmesi gerekmektedir. Temyiz sebepleri, inceleme talebi ve itiraz talepleri için de alanında uzmanlaşmış olan bir avukatla görüşülmesi her zaman dilekçe hazırlama konusunda da yardımcı olabilecektir. Dilekçenin kanunlara uygun aynı zamanda ceza genel kurulunun son güncellemelerine de yatkın olması gerekmektedir. Temyiz dilekçesi hazırlamak için hakkı bulunan kişilerin temyiz nedenini açıkça iletmesi gerekebilmektedir.
Temyiz Başvuru Usulleri Nelerdir?
CMK 264 maddesi gereğince temyiz kararı için başvuru evresinde yanlış merciiye gönderilen temyiz dilekçesi kabul görmemektedir. Bunun için dilekçeyi yetkili veya görevli mahkemeye göndermek için kararın çıktığı mahkemeye başvuru yapmak gerekmektedir. Bu alanda yanılmaların olmaması için İstinaf mahkemesi hakkına bilgi sahibi olan ceza avukatlarıyla görüşmek faydalı olabilecektir. Hangi merciiye ve nasıl bir dilekçe hazırlanması konusunda bilgi sahibi olmak istiyorsanız, bu konu hakkında bilgi sahibi olan avukatlarla görüşmeniz, sürecin usullere uygun şekilde yapılmasını sağlayacak ve sürecin hızlanmasına katkı sağlayacaktır. Dilekçenin mahkemeye gidip gitmediğini kontrol etmeniz, süreci dikkatli izlemeniz temyiz süreci için oldukça önemli olabilmektedir.
Temyiz Edilmeyen Kararlar Nelerdir?
İstinaf mahkemesinin temyiz edilmeyen kararları, CMK 286. Maddesine dayanabilmektedir. Temyiz kanun yolu kapalı maddesi üzerinden, yerel mahkemenin verdiği karara değil, bölge mahkemesinin verdiği karara itiraz edilebilmektedir. Aynı zamanda miktarı ne olursa olsun adli para cezasına karşı da CMK 286. Madde 2. A üzerinden temyiz edilemez kararı verilebilmektedir. Kanunlar ve koşullar dolayısıyla temyiz kararı her zaman verilen bir yasal süreç değil, cezanın artırılması veya düşürülmesi nedenlerine dayalı olarak açılan davalardan biri olabilmektedir. İki mahkeme arasındaki karar uyuşmazlıklarında yerel ve bölge mahkemesinde aynı davanın yürütülmesi koşuluyla buna karşın ceza temyiz kararının başlatılması sağlanarak, süreç ile ilgili bölge adliyesine başvuru yapılabilmektedir.
Hangi Durumlarda Temyiz Kararı Verilebilir?
Temyiz kararı için kanun maddelerinde bulunan belirli koşullara yer verilmiştir. Bu koşullara göre temyiz kararının verilmesi için bölge ve yerel mahkeme arasındaki uyuşmazlıklar ya da kararın haksız olması nedenlerine dayalı dilekçe verilmesi uygun görülebilir. Bunun için avukat desteği alarak sürecin başlatılması uygun olabilecektir.
- Hakaret davalarında
- Suçu ve suçluyu övme davalarında
- Halka korku ve panik yaratacak tehditlerde bulunma davalarında
- Terörle mücadele ve örgütlenme davalarında
- Kanunlara uymamaya tahrik edilme davalarında
- Cumhurbaşkanlığına tehdit davalarında
- Silahlı Örgütlenme davalarında
- Toplu ve gösteri yürüyüşleri suçları ve davalarında
- Suç işlemeye tahrik davalarında
- Devlete ve devlet organlarına karşı tepki veya aşağılama davalarında
Temyiz Davası Hangi Avukatla Yürütülür?
Temyiz davası için uzman olan avukatlar genel olarak ceza avukatı olabilmektedir. Sanığın kararı temyiz ettirmek istemesi durumunda avukata başvuru yaparak, sürecin başlatılması ve dilekçenin istinaf mahkemesine iletilmesi sağlanabilmektedir. Yerel ve bölge mahkemesine göre temyiz hakkı kullanılabilir.
Temyiz Duruşması Nasıl Yürütülür?
Temyiz davalarında duruşmada sanık tutuklu ise mahkemeye çıkmaya gerek duyulmamaktadır. Burada sanığın yerine avukat ya da anne babası da yer alabilmekte, hukuka uygun koşullara göre süreç yürütülmektedir. Kararın düzeltilmesi davalarında sanığın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına başvuru yapma hakkı bulunmakta, İstinaf mahkemesinin verdiği kararlardaki hataların temyiz edilmesi için de süreç başlatılabilmektedir.
Ceza Temyiz Avukatı Başvuru
Ceza temyiz avukatı başvuru işlemleri için Hukuk Bürosu üzerinden başvuru işlemlerinizi yerine getirebilirsiniz. Duruşmanın takibi, dilekçe yazımı ve sunulması işlemlerinde de temyiz için gerekli olan evrak işlemleri yerine getirilecektir. Temyiz incelenmesi ve düzeltilmesi başvurusu için TCK kanunlarına göre kanunlar dikkate alınarak gereğinin yerine getirilmesi sağlanacaktır.