Tebligatlara İlişkin İçtihadı Birleştirme Kararı
7201 sayılı Tebligat Kanunu 1959 yılında yürürlüğe sokularak, yapılan güncellemeler kapsamında; 6099 sayılı Kanun ve 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda, gerçek kişiler için kabul edilecek adres kayıt sistemi, Tebligat Kanunu’na uyumlu hale getirildi.
Buna göre; “7201 sayılı Tebligat Kanunu’nun 21’e 2 maddesine göre çıkarılacak tebligat uygulaması” konusunda, 20 Nisan 2021 tarih ve 31460 sayılı Resmî Gazete’de yayınlanarak İçtihadı Birleştirme Kararı yayımlandı.
Kanuna Göre Tebliğ Memuru Ne Yapar? (Tebligatlara İlişkin İçtihadı Birleştirme Kararı)
Resmî Gazete’de yayımlanan karar uyarınca, tebliğ memurunun uyması gereken bazı noktalar bulunuyor. Buna göre;
- Gösterilmiş olan adres, muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi olduğu,
- Konuyla ilgili kişinin, gösterilen adreste hiç oturmadığı ya da o adreste sürekli olarak ayrılmış gözüküyorsa
Tebliğ memuru evrakı alarak; söz konusu yerin muhtar ya da ihtiyar heyeti azalarından birine teslim edebilir ya da zabıta amiri veya memurlarına imzalatarak, evrakı teslim eder.
Bunun yanında resmen teslim edilen evrak; adresin bulunduğu ve ihbarname üzerindeki adreste bulunan binanın kapısına yapıştırılmak suretiyle, ihbarnamenin tebliğ edilme işlemi tamamlanır. Böylece ihbarnamenin bina kapısına yapıştırılma tarihi, evrakın tebliğ tarihi olarak kayıtlara geçer.
Tebligat İade Edilirse ya da Adres Farklı ise Ne Yapılır?
Yayımlanan İçtihadı Birleştirme Kararı kapsamında; konuyla ilgili kişinin son adresine yapılmış olan tebligat iade edilirse ve adres kayıt sistemi içindeki adresten farklı bir adresi olması halinde, şerh konulur.
Mernis adresi şerhi verilebilmesi için, adres kayıt sisteminde bulunan yerleşim yeri kullanılır. Buna göre Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesi doğrultusunda; çıkartılan tebligat yeterli olmamakla birlikte, öncelikli olarak adrese, tebligat çıkartılmasının gerekli olup olmayacağı hususları da göz önünde bulundurulmuştur.
Yayımlanan Karar Öncesi Nasıl Bir Uygulama Yapılıyordu?
20 Nisan 2021 tarihli ve 31460 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İçtihadı Birleştirme Kararı uygulaması daha önceden farklı düzenleniyordu. Borçlu kişinin evrakının tebliğ edildiği adres İstanbul olup, eğer bu adresten geri iade olmuşsa, borçlu kişinin Mernis adresindeki farklı adrese bakılır.
Yani Mernis üzerinde adres Ankara ise; Ankara’ya tebligat düzenlenerek yeniden gönderilir. Eğer gönderilen tebligat, bu adres üzerinden de geri iade olursa, o zaman Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesine göre yeniden düzenleme yapılıyordu.
Yeni Karar ile Uygulama Nasıl İşliyor? (Tebligatlara İlişkin İçtihadı Birleştirme Kararı)
Yeni karara bağlanarak uygulamaya sokulan İçtihadı Birleştirme Kararı kapsamında uygulama, oldukça basit ilerliyor. Konuyla ilgili kişiye çıkartılan tebliğ, kişinin bilinen en son adresine çıkartıldığı halde, geri dönmüş ve adres sistemindeki yerleşim yeri farklı ise; kişinin adres kayıt sisteminde kayıtlı adresine “Mernis adresi şerhi koyularak, Tebligat Kanunu’nun 21/2 maddesine kapsamında, direkt tebligat çıkarılması yeterli olmaktadır.
Eski uygulamaya göre; konuyla ilgili kişinin son adresine normal tebligat çıkarılması gerekmediği hüküm altına alınarak, üç adımda gerçekleşen tebligat teslimi, tek bir aşamada gerçekleştirilecektir.
Kararın tam metni için https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2021/04/20210420-6.pdf linkine tıklayabilirsiniz.