Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.118)
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Cezası; Çalışma hayatında yapılan faaliyetlerde de kişilerin haklarını savunmak yönünde pek çok önlem yasalar tarafından alınmıştır. Bu bağlamda çalışma esnasında kişileri, sendikaya girmeye ya da sendikadan çıkmaya zorlamak ve bunun benzeri eylemlerde bulunulması ile çalışanın haklarının kısıtlanması Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçuna dahil olmaktadır. Bu suç, özgürlüğün ve hakların kısıtlanması durumu söz konusu olduğu için Hürriyete Karşı Suçlar bölümünde yer almaktadır. Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.118) kapsamında çalışanların ve sendikaların haklarının korunması esas alınmıştır.
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Nedir?
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.118) kapsamında bu suçun işlenmesi aslında 2 fıkra dahilinde değerlendirilmektedir. İlk fıkrada, yukarıda bahsedildiği üzere çalışanın sendikal haklarının korunması amaçlanmış, 2. Fıkrada ise sendikanın haklarının korunması hedeflenmiştir. Çünkü bu suç yalnızca çalışan kişiler için değil, sendikaların faaliyetlerinin engellenmesi amacı ile de işlenebilmektedir.
Her iki fıkrada birbirinden ayrı gibi gözükse de aslında her ikisinde de çalışanların haklarını koruma yani sendikal özgürlüğe dair aynı hukuksal değerlerin korunmasını hedeflemiştir.
Bu suçun oluşabilmesi için tehdit ya da cebir durumlarının da suçun içerisinde yer alması gerekmektedir. Cebir, kişiye bir şeyi yaptırabilmek ya da yaptırmamak amacı ile bir başkası tarafından uygulanan fiziksel şiddettir.
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçunun Cezası
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.118) kapsamında bu suç, yukarıda belirttiğimiz 2 fıkra dahilinde değerlendirilmektedir. Buna göre ilk fıkra içerisinde yer alan; bir kişinin sendikal haklarının kısıtlanması, sendikadaki göreve başlaması ya da ayrılması için zorlanması, sendikaya üye olma ya da üyelikten ayrılmaya zorlanması ve bunların tehdit ya da cebir ile gerçekleştirilmesi durumunda faile 6 ay ila 2 yıl arasında hapis cezası alabilmektedir.
Fıkranın ikinci kısmında yer alan; sendikanın haklarının engellenmesi halinde ise bu kez de 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.
Suçun Para Cezasına Çevrilmesi ve Cezanın Ertelenmesi
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu için verilen hapis cezası belirlenen alt limit dahilinde hapis cezasından para cezasına çevrilebilmektedir. Ayrıca yine bu ceza, mahkeme tarafında ertelenebilmektedir.
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu Davasının Zaman Aşımı Süresi
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçu ile açılan davalarda uzlaşmaya geçmeden önce ilk olarak uzlaşma sürecinden bahsedelim. Bilindiği üzere uzlaşma; mağdur ile failin bir uzlaştırmacı önünde iletişim kurmaları ve böylece anlaşmaya varmalarıdır. Ancak bu suçu işleyen kişiler ile mağdurlar arasında uzlaşma durumu yoktur. Yani diğer bir deyiş il davada uzlaşma durumu söz konusu değildir.
Ayrıca bu suç yani Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi şikayete tabi olan suçlar arasında yer almamaktadır bu yüzden de savcılı tarafından resen soruşturulmaktadır. Suç konusunda şikayet için de geçerli olan bir şikayet süresi bulunmamaktadır.
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi Suçunda dava esnasında şikayet var ise, daha sonrasında şikayetin geri alınması ile dava düşmemekte ve soruşturulmaya devam edilmektedir. Bu soruşturmanın süresi de davanın zaman aşımı süresi kadardır.
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi davasının zaman aşımı süresi olarak belirlenen sürecin 8 yıl olduğunu söyleyebiliriz. Dava düşmesi gibi durumlar da ancak bu zaman aşımı olarak belirlenen sürecin gelmesi ile sağlanmaktadır. O süreye kadar dava yani soruşturma durumu devam etmektedir.
Sendikal Hakların Kullanılmasının Engellenmesi davasında görev alan yetkili mahkeme ise Asliye ceza mahkemesidir.