Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK m.122)
Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK m.122); Nefret ve ayrımcılık suçunun 5372 sayılı kanun nazarında değerlendirilmesi esas alınır. Aynı zamanda hürriyete karşı suçlar adı altında incelenir ve TCK 122. Maddesi üzerinden cezanın netleştirilmesi sağlanır.
Nefret ve Ayrımcılık Suçu Manevi Unsurlar
Nefret ve ayrımcılık suçu (TCK m.122) olarak öncelikle manevi duygu ile düşüncelere değinilir. Madde üzerinden nefrete neden olan tüm bu duygu ve düşüncelere netlik kazandırılabilir. Öncelikle:
- Dil ve ırk kaynaklı ortaya çıkan ayrımcılığa karşı suçlara değinilir.
- Renk, engellilik ve cinsiyette yine bu unsurlar arasında gösterilir.
Manevi unsurlar arasında siyasi düşünce dahi mevcut durumda. Bunlara ek felsefi ve inanç üzerine ayrımcılık ortaya çıkabilir. Oluşan nefrete ve ayrımcılığa karşı suç teşkil eden davranışlar sergilenebilir.
Bunların arasında mezhep farklılıklarının da yer aldığını unutmamak gerekir. Sonuç olarak tüm bu unsurlar ortaya suç teşkil eden eylemleri çıkarabilir. Eylemin niteliğine bağlı olarak ise dava neticesinde suça netlik kazandırılması esas alınır.
Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK m.122); Nefret ve Ayrımcılık Suçu Maddi Unsurlar
Nefret ve ayrımcılık suçu (TCK m.122) üzerinden sadece manevi unsurlara değinilmez. Ardından gelen maddi fiillerin de ayrı ayrı değerlendirilmesi üzerine suçun karara bağlanması söz konusudur.
Manevi unsurlara karşı herhangi bir taşınır ya da taşınmazın satılmasında sorun çıkarmak suç teşkil eder. Aynı şekilde devretmenin gerçekleşmemesi de nefret ve ayrımcılık suçları arasında gösterilir. Devamında gelen maddi unsurlar:
- Kişinin hizmette yararlanmasına engel teşkil eden davranışlar dikkate alınır.
- İşe alınma ya da alınmama durumu da suç teşkil edebilir.
Kişinin ekonomik faaliyetlerde bulunmasını engelleyen her türlü durum nefret ve ayrımcılık adı altında değerlendirmeye alınabilir. Geriye ise suçu niteliği üzerinden cezanın netleşmesi sağlanır.
Nefret ve Ayrımcılık Suçu Cezası
İşlenen suça bağlı olarak adli para cezasının değerlendirilmesi mümkün olabilir. Nefret ve ayrımcılık suçu bünyesinde yaygın olarak para cezalarından söz edilir. Bunun yanı sıra suçun niteliği üzerine hapis cezasına da netlik kazandırılabilir.
Öncelikle hapis cezasına ilişkin 1 yıllık süreçten söz edilir. Şöyle ki 1 yıl ve altında olan hapis cezalarının para cezası olarak değerlendirilmesi mümkün olabilir. Bunun yerine:
- Hapis cezası 1 yıldan uzun süreli ise adli para cezasına çevrilmez.
- Cezanın ertelenmesi ya da hükmün geri bırakılması gibi hususlar ele alınabilir.
Hükmün açıklanmasına sonradan karar verilebilir. Bu durum denetim süresi adı altında ele alınır ve süreç içerisinde sonucu etkileyen herhangi bir hususun olup olmaması değerlendirilir.
Sadece hükmün açıklanması adına geri bırakma ele alınmaz. Aynı zamanda söz konusu hapis cezası olduğu zaman ertelemeye geçilebilir. Erteleme hapis cezası üzerinden netlik kazanır. Şöyle ki cezaevi infazının karardan hemen sonra gerçekleşmesi mümkün olmaz. Bunun yerine cezanın ertelenmesi esas alınabilir.
Nefret ve Ayrımcılık Suçu (TCK m.122); Nefret ve Ayrımcılık Suçu Davası
Şikayete tabi olan suçlara dair sürelerden söz edilebilir. Şikayet süresi içerisinde suçun değerlendirilmesi esas alınır. Ancak nefret ve ayrımcılık suçu için böyle bir durum söz konusu değil. Çünkü şikayete tabi suçlar arasında gösterilmez.
Resen soruşturulan suça dair zamanaşımından söz edilebilir. Şöyle ki zamanaşımı süresi 8 yıl olarak ele alınır ve bu süreçte davanın görülmesi sağlanır. Dava için:
- Uzlaşma ele alınabilir ve iletişim üzerinden anlaşmaya varılabilir.
- Asliye Ceza Mahkemesi üzerinden yargılama gerçekleşir.
Nefret ve ayrımcılık suçunun unsurları önemli bir ere sahiptir. Bunun için de 6529 sayılı 15. Madde üzerinden öncelikle ayrımcılık değerlendirilir. Mağdurun nefrete ve ayrımcılığa karşı yaşadığı sorunlar cezaya netlik kazandırılır.