Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (Hürriyeti Tahdit) Suçu ve Cezası (TCK m.109)
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun bir diğer ismi de hürriyeti tahdit olarak bilinmektedir. Bu suç dahilinde kişinin hürriyeti yani özgürlüğünün kısıtlanma durumu söz konusu olduğu için konu, hürriyete karşı suçlar bölümü dahilinde düzenlenmektedir. Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (Hürriyeti Tahdit) Suçu ve Cezası (TCK m.109) dahilinde içeriği ve bu cezanın türleri olaya göre değerlendirilmektedir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma İle İşlenen Hürriyeti Tahdit Suçu Nedir?
Kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçu; isminden de anlaşılabileceği üzere herhangi bir sebep ya da amaç doğrultusunda bir kimsenin bir yere gitmek ya da bir yer kalmak isteğinin engellenmesidir. Yani kısacası kişinin bu özgürlüklerinden yoksun bırakılmaya çalışmasıdır. Bu yüzden de Hürriyete karşı suçlar dahilinde incelenmektedir. Bu suçun işlendiğinin kabul edilebilmesi için mağdurun, özgürlüğüne kast edilmiş ve isteğinin dışında olarak bir yerden gitmeye ya da bir yerde kalmaya zorlanmış olması gerekmektedir.
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma; Hürriyeti Tahdit Suçunun Hukuksal Unsuları
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (Hürriyeti Tahdit) Suçu ve Cezası (TCK m.109)’da belirtildiği üzere kişinin herhangi bir yerden gitmeye zorlanması a da tam tersi şekilde, bir yerde kalmaya zorlanması dahilinde işlenmiş kabul edilmektedir. Ancak bunun için de belirli hususların gerçekleşmesi gerekmektedir. Örneğin; bu durum karşıdaki kişinin yani mağdurun rızası dışında olan bir zorlama ile yapılmalıdır. Aksi takdirde yani, mağdur olarak görülen kişinin rızasının bulunması dahilinde hürriyeti tahdit suçu işlenmiş olarak kabul edilmez. Buna ek olarak herhangi bir kişiyi, kanun dahilinde bir yerde tutmak ya da savuşturmak da hürriyeti tahdit suçunun unsurları arasında yer almamaktadır.
Bu suçun nerede, nasıl, ne şekilde işleneceğinin de bir kapsamı yani önemi yoktur. Aynı şekilde bu suç doğrudan işlenebileceği gibi dolaylı olarak çeşitli araçlar dahilinde de işlenebilir. O yüzden bu unsurlar bir araya geldiğinde ve neticesinde kişinin gitme ya da kalma özgürlüğü engellendiğinde hürriyeti tahdit suçunun işlendiği kabul edilir.
Hürriyeti Tahdit Suçuna Dair
Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma (Hürriyeti Tahdit) Suçu ve Cezası (TCK m.109) dahilinde bu suçu işleyen kişinin mağduru nerede tuttuğunun ya da nereden gitmeye zorladığının önemi yoktur. Kişi kapalı bir ortam içerisinde zapt edildiği yani tutulabileceği gibi, açık bir alanda da alıkonmuş olabilir.
Kişinin hürriyetten mahrum bırakılması durumu yukarıda da belirttiğimiz üzere kişinin rızası olmada yapılmalıdır. Bu bağlamda 15 yaşında altında olan çocuklara karşı işlenen bu suç, eğer içerisinde cinsel istismar da varsa rıza aranmadan suç olarak kabul edilmektedir. Ayrıca tehdit suçu da hürriyeti tahdit kapsamında işleniyorsa o zaman o zaman bu fıkrada yer alan nitelikli hal ile yargılanacak ve cezalandırılacaktır.
Hürriyeti Tahdit Suçunun Cezası
Hürriyeti tahdit suçunun cezası duruma ve çeşitli hususlara göre değişkenlik göstermektedir. Örneğin; normalde yalnızca bir kişiyi bir kişi bir yerden gitmeye zorlama ya da kişi kalmaya zorlama durumu gerçekleştiğinde fail; 1 yıldan beş yıla kadar hapis cezası alabilmektedir. Ancak bu kişi bu zorlamayı bir tehdit ya da cebir doğrultusunda yapmış ise o zaman ceza 1 yıldan 7 yıla kadar çıkabilmektedir.
Buna ek olarak silahla; 2 veya daha fazla kişi ile bu suçun işlenmesi durumunda, üst ya da alt soydan biri ile boşandığı eşe karşı bu suçun işlenmesi durumunda ya da çocuk veya bedenen- zihnen kendini savunamayacak halde olan bir kimseye bu suçun işlenmesi doğrultusunda ceza, bir kat arttırılmaktadır.