Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81
Başka bir bireyin kasten hayatını sonlandırmak kasten öldürme suçu olarak tanımlanır. Bu suçu işlemiş kişiler ise Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81 maddeler kapsamında suçun belirlenmesi ve cezanın verilmesi gerçekleşir. Kişilerin yaşam hakkı elinden alındığı için büyük bir suç olarak nitelendirilir. Kasten adam öldürme suçunda kişinin isteyerek ve bilerek bu suçu işlemesiyle meydana gelir. Bu suçun basit şeklinin cezası müebbet ağır hapis cezasıdır.
Kasten Öldürme Suçu Kime Karşı İşlenebilir?
Yaşayan her insan aleyhine işlenebilen serbest hareketli bir suç tanımı içerisinde olan suç Kasten Öldürme Suçu ve Cezası maddeler gereğince suçun belirlenmesi ve cezası verilir. Bir insanın doğumundan itibaren gerçekleştirilen öldürmenin bilerek isteyerek var olması suçun olmasında yeterlidir. Ana karnında ceninin de hukukta insan hakları verilmesi gerçekleştiği için buna kasıt olarak gerçekleşen öldürmelerde “Çocuk Düşürtme Suçu” olarak suçun nitelendirilmesi yapılır. Kişinin kendini öldürmesinde başka birisinin yönlendirilmesi olursa da bu suç öldürme değil “İntihara Yönlendirme” suçu içerisinde değerlendirilmesi yapılır.
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81; Kasten Öldürme Suçu Nasıl İşlenir?
İcrai bir hareketle gerçekleşen bir suç olabileceği gibi ihmali bir hareketle işlenen bir suç olarak kasten öldüreme suçu ortaya çıkabilir. Bir vasıta veya vasıtanın olmaması kasten adam öldürme için ayrımı olmadan sonucu aynı şekilde değerlendirilir.
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81; Silahla Kasten Öldürme Suçu ve Cezası
Türk Ceza Kanuna göre silahın birçok tanımı bulunur. Türk Ceza Kanunun maddelerinin içeriğinde ise silahın net bir şekilde tanımı vardır. Bu tanımdan hareketle tabanca, tüfek, bıçak gibi aletler silah tanımının içine girer. Ayrıca, suçta elverişli şekilde kullanıldığı takdirde ise farklı birçok araç silah olarak nitelendirilebilir. Silahla bir adam öldürme durumu meydana getirilirse cezası müebbet olarak oluşur. Silahla veya silahsız bir şekilde insan öldürmenin temel cezası aynı olarak bilinse de silah vasıtasıyla adam öldürme suçu suçun temel şekli içinde mütalaa edilir.
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi
Kasten adam öldürmede ihmali davranışla adamın öldürülmesinde icrai bir suçtan bahsetmek mümkündür. İhmali hareket icrai harekete eşdeğerde tutulması meydana getirilirse de Kasten Öldürme Suçu ve Cezası kapsamıyla değerlendirilmesi meydana getirilir. Failin kasten adam öldürme suçu nedeniyle cezalandırılabilmesi için bazı koşulların yerine getirmiş olması gerekir. Bu koşulların sadece birinin varlık göstermesi suç için suçlanabilmekte yeterli olur. Bu suçu belirleyecek koşullar ise şunlardır;
- Şahsın sözleşmeden doğan bir yükümlülüğü olmasına rağmen bilerek isteyerek müdahalede bulunmaması ve ölüme izin vermesi bu koşullar içerisinde yer alır. Örneğin doktorun sözleşme gereği göreve başlamadan önce içtiği ant neticesinde hastasının kanamasını durmayarak ölümüne sebep olması kasten öldürme suçunda değerlendirilir.
- Yasadan kaynaklanan bir yükümlülüğe aykırı olarak davranışla bir ölüme sebebiyet olmak kasten adam öldürme suçu içerisinde yer alır.
- Suçlanan kişinin öncesinde hayati bir tehlikede bıraktığı kişiyi terk etmesi de kasten adam öldürme suçu içerisinde yer alır.
Suçlu olarak değerlendirilen kişi ölüm neticesinin meydan gelmesini engelleyebilecek imkana sahip olduğu halde eğer ki bir müdahalede bulunmadıysa kasten adam öldürmeyi ihmali davranışla işlemiş olur.
Kasten Öldürmenin İhmali Davranışla İşlenmesi Sonucu Verilen Ceza
İhmal suretle işlenen Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81 maddelerinin kapsamıyla incelen suçta temel ceza olarak ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine hapis cezası verilir. Verilen cezalarda ise eğer 20 yılsa 25 yıla çıkarımı, 15 yılsa 20 yıla çıkarımı, 10 yılsa 15 yıla çıkarımı gerçekleştirilir. Bu cezanın indirimini yapmak ise mahkemenin kararına bağlı olarak gerçekleşir. Suçun işlenmesinde meydana gelen olayların değerlendirilmesi mahkemenin indirim yapıp yapmayacağını belirler.
Tasarlayarak Kasten Adam Öldürme Suçu ve Cezası
Bu suçun nitelikli olmalarından en önemlisi olarak bu suç karşımıza çıkar. Tasarlama kavramının ne olduğu kanunda açıklanması bulunmaz. Bu bulunmadığından sebepledir ki tasarlama kavramının açıklanmasını Yargıtay kararları ile açıklığa kavuşulması meydana getirilir. Yargıtay ise bu konuda fail suç işleme kararı aldıktan sonra araya zaman girmesine rağmen suç işleme kararından vazgeçmeyerek bu öldürme suçunu soğukkanlılıkla işlediği zaman tasarlayarak kasten adam öldürme olarak değerlendirmesini gerçekleştiriyor. Kişi öncesinde yaptığı plan neticesinde planınındın vazgeçmemiş olup sebatla ve şarta bağlı olmadan karar vermesiyle bu suçu işlemesi tasarlayarak öldürmenin neticesidir. Bu durumda işlenen suçta ise Kasten Öldürme Suçu ve Cezası maddeleri kapsamıyla verilen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
Canavarca His ve Eziyet Çektirilmesi ile Adam Öldürme Suçu ve Cezası
Canavarca his demek bir insanın öldürülmesinden zevk alınması demektir. Mağdura eziyet çektirerek ve toplumun da kabul edemeyeceği yollarla öldürmeyi gerçekleştirmek bu kasten adam öldürme suçu olarak kabul edilir. Bu suçta ise ağırlaştırılmış müebbet cezasının verilmesi görülür.
Kan Gütme Amacıyla Adam Öldürme Suçu ve Cezası
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81; Kan güderek adam öldürmek öncesinde olan kan davası gibi sebeplerle bir kişinin hayatına son vermek demektir. Bu suçun meydana gelmesi için önceden işlenmiş bir adam öldürme suçunun bulunması gerekir. Görev bilinci ile fail bu suçu işler. Çağdışı sosyal değerlerin ortadan kaldırılması için bu suçun nitelikli insan öldürme suçu içerisinde tutulur. Bu işlenen suçta ise verilen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapsidir.
Namus ve Töre Amacıyla İnsan Öldürme Suçu ve Cezası
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81; Geri kalmış toplum düşüncesinden kaynaklı olarak namus cinayeti kavramı vardır. Sosyal bir tabir olarak kullanılması meydana gelen bu cinayetin işlenmesinde etken töre ve namus düşüncesidir. Töre etkisi ile kasten adam öldürme suçu işlediği için haksız tahrik hükümleri uygulanmaz. Haksız tahrik indirimleri namus cinayetlerinde meydana gelse de bu suçun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapsidir.
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81 ve Meşru Savunma
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81 maddeleri kapsamında kasten adam öldürme suçunun belirlenmesi ve ceza işlemlerinin başlatılması meydana getirilir. Meşru savunma anlam olarak kendisine veya başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı saldırı anı olan durum ve imkan neticesinde saldırıyı önlemek için gösterdiği davranışlardır. Türk Ceza Kanununda ise savunma hukuki olarak da uygunluk nedeni olarak kabul edilir. Saldırıyı defetmek için orantılı karşı güç kullanan kimse suçun cezasının uygulaması içerisine konulmaz. Saldırıya uğrayan kişi ise meşru müdafaa hükümleri gereği cezalandırılmaktan kurtulur. Bu durum içerisinde kasten adam öldürme suçuyla değerlendirilmesi meydana getirilmez. Fail bu konuda cezalandırılamayacağı için meşru savunmada saldırıya ve savunmaya ilişkin şartlar dikkatli şekilde incelenmesi gerçekleştirilir. Meşru müdafaada sınırın aşılıp aşılmadığı önemli noktalardan birisidir. Tüm bu oluşumları ise savunmayı yapan ağır ceza avukatı Melih Saatçı tarafından titizlikle gerçekleştirilir. Çünkü savunma bu durum içerisinde çok büyük önem teşkil edip kişinin de hakkını alabilmesini sağlar.
Kasten Öldürme Suçu ve Cezası -TCK 81; Dava Zamanaşımı
Davada zamanaşımının olması için suçun işlendiği zamandan itibaren belli bir süre geçtiği halde dava açılması meydana gelmediğinde ortaya çıkıyor. Eğer ki dava açılmasına rağmen kanuni süre içinde sonuçlandırılması da meydana gelmediyse zamanaşımına uğrayabiliyor. Zamanaşımı konusunda devletin cezalandırma hakkından vazgeçmesi ve ceza davasının düşmesi sonucuyla meydana gelişi oluşmuş oluyor. Kasten adam öldürme suçunda olan zamanaşımı ise 25 yıldır.