İşyeri Tahliye Davası
Türkiye hukuku üzerinden yürütülmekte olan İşyeri tahliye davası, mülk sahibinin kiracıyla anlaşamama nedenlerine bağlı olarak açılabilmektedir. İcra- iflas, kira bedelinin ödenmemesi, kira süresinin sona ermesi, mülk sahibinin gereksinimleri üzerinden dava yürütülmekte, sözleşmenin fesih edilmesi uygun görülerek de tahliye kararı alınabilmektedir. 6098 sayılı borçlar kanunu üzerinden işlemler başlatılabilmektedir.
İşyeri Tahliyesi Dava Nedenleri
Türkiye hukukunda kira sözleşmesi, yazılı olması gereken önemli bir belgedir. Bu belgenin belirli bir süre zarfında korunması ve mülk sahibi ile kiracının ortak kararları üzerine düzenlenmesi şartı bulunmaktadır. İş yeri niteliği olan mülklerde tahliye kararının çıkartılması için mülk sahibinin gereksinimleri nedeniyle sözleşmeyi fesih etmesi ve tahliye uygulamasına gitme hakkı vardır.
Ancak işyerinde kiracı olan kişinin de hak ve hukuk alanında yer alan mal sahibiyle birlikte aldığı sözleşme kararlarına yönelik uygulamalara da kanunlar üzerinden bakılmaktadır. Kiranın ödenmemesi, sözleşmeye aykırı tutumlar sergilenmesi ve mülk sahibinin gereksinimleri üzerinden dava açılabileceği gibi; aynı zamanda taşınmazın dava yoluyla tahliyesi kararları da dava nedeni olabilmektedir.
Kiraya Verenden Kaynaklı İşyeri Tahliyesi
6098 sayılı kanun uyarınca, Türk borçlar kanunun 350. Maddesine göre kiranın mülk sahibi tarafından verilmesi ancak mülk sahibinin ölmesi veya haklarını kaybetmesi durumlarında da açılabilmektedir. Bu durumda, altsoy, üstsoy, velayet hakkı ve eşinin hakkı üzerinden dava yürütülmektedir. Mülk gereksinimleri nedeniyle, kiracının tahliye edilmesine karar verilmesi durumunda işyeri tahliye davası açılması uygun görülmekte ve kanunlar üzerinden tahliye kararı verilmektedir
Öncelikle kanunen mülk sahibi gereksinimleri üzerinden açılan davalarda; mülk sahibinin gerçekten ihtiyacı olması durumlarında dava açılması gerekmekte, art niyet ve kanunun kötüye kullanılması durumları incelenerek süreç takip edildikten sonra mahkeme tarafından karar verilmektedir.
Mülk Sahibi Gereksinimleri İşyeri Tahliye Davası
Türkiye borçlar kanunu ve gayrimenkul hukuku tarafından hem kiracıya hem de mülk sahibine belirli haklar verilmiştir. Kiracının sözleşmeye aykırı olmadığı ve herhangi bir mahsuru bulunmadığı takdirde mülk sahibi işyerinden çıkarma hakkında sadece kendi gereksinimleri üzerinden başvuru yapabilmektedir. Mülk sahibinin gereksinimleri, işyerine ihtiyacı olması durumundan kaynaklı nedenler, işyerinin icra veya iflastan kaynaklı kapatılacak olması ya da ipotek nedenlerine dayalı olan durumlar da söz konusu olmaktadır. Bu durumlarla ilgili işyeri tahliyesi davası açılması için bu alanda uzmanlaşmış avukatlarla görüşerek süreç hakkında bilgi sahibi olabilir; sürecin takip edilmesini ve dava hakkında detaylı bilgi alınmasını sağlayabilirsiniz.
Mülk Sahibi Gereksinimleri Tahliye Davası Şartları
Mülk sahibinin işyeri tahliye davası açarken, davanın nedeninin kendi gereksinimleri olması durumunu şart koştuysa, kanunlar mülk sahibine yaklaşık 3 yıl boyunca kiralama hakkı vermemektedir. Bunun nedeni kanunların kötüye kullanılmaması ve tabi ki kiracının kendine has bir nedeni yokken çıkartılmasına karşın işyerinin başkasına kiralanması çıkar durumlarına alet edilmemesi içindir.
Kiraya verenden kaynaklı tahliye davasının açılması durumları, sözleşme fesihleriyle olabilecekken; kiracının hiçbir kusuru yokken kanunen direkt olarak çıkarılması kararının alınması durumu söz konusu değildir. Bu süreçte sağlıklı bir ilerleme kaydedilmesi için gayrimenkul avukatıyla görüşülerek; mülk gereksinimlerine bağlı işyeri tahliye davası açılması hakkında detaylı bilgi edinebilir ve süreçle ilgili sorularınızı sorabilirsiniz.
Kira Ödememe Nedeniyle İşyeri Tahliyesi
Türk borçlar kanunu üzerinden yürütülmekte olan bu davalarda, kiracının borcunu ödememesi durumunda mülk sahibinin tahliye çıkarma kararı için dava açma hakkı bulunmaktadır. Borçlar kanunu 352 maddenin 2. Fıkrası zerinden kiranın ödenmemesi ve geç ödenmesi nedenlerine dayalı olarak, kira sürecinin de bağlı olduğu nedenlerle dava açılmaktadır. Eğer ki işyeri sahibinin 3 aylık bir süreçte kira bedelini ödememesi durumunda yasalar 3 gün içerisinde borcunu ödemesini şart koşarak, tahliye kararının verilmesini sağlayacaktır.
İki haklı ihtarla kira bedelinin ödenmesi ve aynı zamanda kiracının tahliyesinin kararının alınması söz konusu olacaktır. Sulh mahkemesi üzerinden yürütülen davalarda, borç ödenmeme durumuna karşın icra ve iflas davasına da yönlendirilebilir.
İşyeri Tahliye Davaları Yeni Malikin Gereksinimleri
İşyeri tahliye davaları üzerinden kiraya verilen mülkün satılması üzerine yeni malikin gereksinimlerine bağlı olarak sözleşmenin yenilenmesi ya da kiracının çıkartılması kanun hükmünce geçerlidir. Ancak mülk sahibinin sözleşme süreci içerisinde evin satılamaz maddesinin yer alması üzerine sözleşme ihlali davası açılması da gerekecektir. Taşınmazı satın aldıktan 1 ay sonra kiracıya yazılı bildirim gönderme şartı bulunurken, aynı zamanda 6 aylık bir tahliye kararı üzerinden değerlendirme yapılacaktır. İki şartı yerine getirmeyen mülk sahibinin dava açma hakkı bulunmamakta, iş yeri tahliye hakkını da kaybetmiş olacağı kanunlar üzerinden kesin ve net bir şekilde verilmiştir.
Kira Süresinin Sona Ermesi Nedeniyle Tahliye Davası
Tahliye taahhüdünün olması durumlarında açılabilen davalar arasında yer almaktadır. Sözlü bir anlaşma olmadan, yazılı belge üzerinden belirtilen davalara göre tahliye emri çıkartılmaktadır. İşyeri tahliye davası için kiracı ve mülk sahibi arasındaki kira sözleşmesi maddelerine bakılması ve sürecin bu şekilde mahkemeye yansıtılması gerekmektedir.
İşyerinden kiracının tahliye edilmesi için kiraya verenin şu tarihler arasında sözleşme süresinin dolacağını yazılı bir şekilde bildirmiş olması mahkeme sürecinin başlatılması için gerekmektedir. Bu süreçte işyeri tahliye kararının alınması için kira sözleşmesinin incelenmesi ve kiracının işyerinden tahliye edilmesi için ihbarname gönderilmesi uygulamasına yer verilmektedir. Bu sürecin düşürülmesi ve kiracının işyerini terk etmemesi durumunda icra mahkemesine başvuru yapılma hakkı bulunmaktadır.
İşyeri Tahliye Davası Nerede Açılır Ve Harç Hesabı Nedir?
İşyeri tahliye davasının açılması için kiracıya karşı tahliye davası taşınmazın bulunduğu sulh mahkemesi üzerinden açılacak şekilde düzenlenmektedir. T.C Yargıtay 6. Hukuk dairesi üzerinden kanunlar ve kanun maddeleriyle değerlendirilmesi yapılması, kiracının ve mülk sahibinin dinlenmesi; belgeler üzerinden sürecin takip edilmesi avukatlar tarafından da gerçekleştirilmektedir. Tahliye davalarında genel olarak harçlar kanunu 17. Maddesine dönük uygulamalara yer verilerek, bir yıllık kira bedelinin de üzerinden harç alınması gereği hükmedilmiştir. Bu süreçte mahkeme harç bedeli hesaplama ve davacının davayı açarken kendi kira bedeli üzerinden mahkemeye harç ödeme kanununa yer verilmektedir.
İşyeri Tahliye Davası Süreci
Tahliye davaları için avukatlarla birlikte çalışılarak, sürecin takip edilmesi gerekebilmektedir. Dosya, sözleşme ve deliler üzerinden yürütülmekte olan davalar, basit yargılama usullerine göre ilerletilmekte, birçok davaya göre daha kısa bir sürece tabi tutulmaktadır. Kiracının ve mülk sahibinin anlaşamaması durumlarına karşı, tazminat, icra ve iflas davaları; aynı zamanda mülkiyetin zarar görmesi nedenlerine bağlı olan davalara da dikkat edilmektedir. Dosyanın mahkemeye sunulması, davalı ve davacının dinlenmesi aynı zamanda delilerin sunulması durumlarında da alanında uzmanlaşmış olan avukatlarla birlikte hareket ederek süreç takip edilmektedir.
Tahliye Davası Avukat Ve Danışmanlık
Tahliye davasında harcın belirlenmesi, işyeri tahliyesinin sulh mahkemesi üzerinden yürütülmesi aynı zamanda delil ve dosya sunulması aşamalarında avukatlardan destek alma hakkı her Türkiye vatandaşının hakkıdır. Türk borçlar kanunu üzerinden, icra iflas davaları, borçlar davaları ve kira sözleşmesi fesih davalarına bakmakta olan; Hukuk Ve Danışmanlık Bürosu ile iletişime geçerek kısa zamanda tahliye davası aşamaları ve sürecin yürütülmesi üzerinden bilgi ve aynı zamanda hizmet alabilirsiniz.