İş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır
İş hukuku ve tazminat ikilisine karşı ilk akla gelen kıdem oluyor. İşçilerin daha çok kıdem tazminatına dair hukuki bir mücadele içerisine girdikleri açık durumda. Aynı zamanda iş kazaları da bunlar arasında boy gösterir. iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır merak edenlere:
- İş hukukunda uzman olan avukatlar eşlik eder.
- İş hukukuna ve haklara dair bilgilendirme yapılır.
- İhtiyaca göre davanın açılması ve yürütülmesi sağlanır.
Örneğin; Hukuk bürosu avukatları tüm bu görevleri üstlenir. Bağımsızlık ve şeffaflık gibi temel avukatlık ilkelerine bağlı olarak çalışma gösterir. Neticesinde işçinin maddi ve manevi bütünlüğünü korumak için haklarını savunmaya geçer.
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır? Aşamaları Nelerdir?
İş hukuku tazminat davası nasıl açılır merak edenler yukarıda belirttiğimiz hususlar üzerine avukatlar ile görüşme sağlayabilir. Danışmanlık ve dava takip gibi avukatlık hizmetlerinden faydalanabilir. Şöyle ki:
-Haklar: İşçinin hakları birer birer belirtilir ve koruma altına alınması sağlanır. Danışmanlık üzerine tazminat davasına dair tüm merak ettiklerinizi hızlı bir şekilde öğrenme şansı yakalarsınız. Akabinde ön hazırlıklara geçilir ve dava açılır.
-Davalar: İşçi hakları koruma altına alınır ve dava dilekçesi hazırlanır. Dilekçe üzerinden işçinin hem maddi hem de manevi zararlarına vurgu yapılır. Bu zararların giderilmesi için de tazminata başvurulur. Yetkili mahkemeye verilen dilekçeler hızlı bir şekilde incelemeye alınır.
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır? Türleri Nelerdir?
İş hukukuna dair birkaç tazminat türü göz önünde bulundurulur. İş hukuku tazminat davası nasıl açılır öğrenenler bu türleri de dikkate alabilir. Aynı zamanda avukatların yönlendirmeleri yol gösterir. Örnek vermek gerekirse:
- En başta kıdem tazminatına dair davaya yer verilir.
- İhbar tazminatı da davalara konu olabilir.
- Fazla mesai ücret alacağı olanlar için de davalar göz önünde bulundurulur.
Hatta yıllık izin ücretleri bu alanda değerlendirmeye alınır. Ve bu ücretleri temin etmek isteyenler avukatlara başvurur. İş tazminat davaları üzerinden alacakların ibraz edilmesi sağlanır. Gerek maddi gerekse manevi açıdan meydana gelen tüm zararların giderilmesi adına harekete geçilir.
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır? Mahkemeleri?
İş hukuku tazminat davası nasıl açılır sorgulayanlara avukatlar eşlik eder ve bilgilendirme yapar. Örneğin yetkili mahkemelere dair merak ettiklerinizi öğrenmeniz uzun sürmez. Adı üstünde bu tarz davalara dair iş mahkemelerine dilekçe sunulur ve değerlendirme başlar.
İşverenin ikametine bağlı olarak mahkemeye başvuru yapılır. İkamet dahilinde herhangi bir iş mahkemesi olmayabilir. Bu gibi durumlarda Asliye Hukuk Mahkemesi dikkate alınır. Neticesinde dilekçeler üzerine tazminat talepleri gözler önüne serilir.
İş Kazası Maddi ve Manevi Tazminat Davaları
Öncelikle kıdem ve ihbar şeklinde tazminat türleri üzerinde durulduğu açık durumda. iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır sorgulama aşamasında bu çeşitler birer birer sıralanır. Ancak sadece kıdem ve ihbar ele alınmaz. Aynı zamanda iş kazalarına karşı:
- Meydana gelen maddi zararların giderilmesi esas alınır.
- Yine manevi açıdan oluşan zararlar için de tazminata yer verilir.
Örneğin ölümlü iş kazalarının sonuçları ağır olabiliyor. Vefat eden kişinin bakmakla yüküm olduğu kişiler zarar görebiliyor. Mirasçılar ve yakın akrabalar üzerinden tazminat davalarına geçilebiliyor. Kısacası yakınlar oluşan zararların giderilmesini talep edebilir.
İş Hukuku Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?
İş hukuku tazminat davası nasıl açılır sorgulayanlar alacakları tazminatı da merak etmektedir. Neyse ki yine avukatlar eşliğinde bu konuya netlik kazandırmanız uzun sürmez. Örneğin başta kıdem tazminatına dair hesaplamalara yer verilir.
Tazminat için işçinin son aldığı maaş göz önünde bulundurulur. Bu anlamda SGK üzerinden bildirilen primler ayrı ayrı değerlendirilir. Eğer ki primler eşliğinde gerçek bir ücrete yer verilmiyorsa işçinin bunu ispat etmesi beklenir.
İş Hukuku Kıdem Tazminatı Süreçleri
Yine dikkate alınması gereken bir diğer huşunun süreçler olduğunu unutmamak gerekir. Kıdem tazminatına hak kazanmak için önceliğiniz belirlenen süre şartlarını ele almak olmalıdır. Örneğin:
- İşyeri değişikliğine bağlı olarak 6 iş günü içerisinde tazminatın talep edilmesi gerekir.
- Tazminat için asgari çalışma süresi için 1 yıl olarak belirlenmiştir.
Kıdem tazminatına dair öncelikle tüm bu süre ve hesaplamalara yer verilir. Beraberinde net bir tutar üzerinde durulur ve işverene tazminatın hükmedilmesi esas alınır. Dava aşamalı olarak ilerler ve tüm deliller neticesinde sonuca bağlanması uzun sürmez.
İş Hukukunda İzin Hakları ve Davalar
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır; Yine dava konusu olarak yıllık izinler ve tatil ücretleri de ele alınır. Ve yine belli başlı hesaplamalar dahilinde tazminatın netlik kazanması esas alınır. Örneğin hizmet süresi dikkate alınır ve yıllık iznin hesaplaması yapılır.
Yine aynı durum tatil ücretleri için de göz önünde bulundurulur. Neyse ki hepsinin titizlikle hesaplanması ve ödenmesi esas alınır. Bu ödemelere dair zamanaşımı 5 yıl olarak ifade edilir. Kıdem tazminatı için de bu süreç 10 yıl olarak belirtilmiştir. Ve zamanaşımı öncesinde davaların açılması beklenir.
İş Hukuku Manevi Tazminat Şartları Nelerdir?
Maddi tazminata dair SGK primlerine başvurulduğu açık durumda. Tatil günlerinden yıllık izinlere kadar somut faktörler ayrı ayrı ele alınır. Bunun üzerine net bir tazminat tutarı boy gösterir. Ancak manevi tazminata dair bu somutluk mevcut değil. Yerine:
- Kişinin yaşamına ve sağlığına dair haklar dikkate alınır.
- Vücut ile ruh bütünlüğüne göre tazminat istemi boy gösterir.
Aynı zamanda kişinin yaşamış olduğu elem ve acı büyük ölçüde belirleyici olmaktadır. Sadece fiziki değil duygusal ve sosyal faktörler de manevi tazminata etki eder. Neticesinde hakimin hakkaniyetli kararına göre dava sonuçlanır.
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır; Manevi Tazminat Hesaplamaları
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır; Hesaplamalara dair somut durumlara yer verilir. Başta maddi zararların giderilmesi için hesaplamalara karşı karara geçilir. Yine aynı durum manevi açıdan da göz önünde bulundurulur. Hesaplama manevi tazminat adında da titizlikle sürdürülür.
İlk etapta davada ki tarafların maddi durumlarından kusur oranlarına kadar birden fazla faktöre yer verilir. Bunları takiben:
- Somut iş kazalarına ve haksızlıklarına göz atılır.
- Manevi zararın niteliği dikkate alınır.
- Paranın satın alma gücü dahi hesaplamaya dahil edilir.
Manevi zarar ölüm ya da yaralanma neticesinde ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda üzüntü, elem ve acı gibi duygusal zararlar boy gösterir. Neticesinde de zararın manevi açıdan tanzim edilmesine karar verilir. Önceden de belirttiğimiz üzere tanzim için hakim kararına ihtiyaç duyulur. Hakim hakkaniyet üzerine net bir tazminat tutarına hükmeder. Bu şekilde gerek işçinin gerekse iş yakınlarının zararını gidermeye çalışır.
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır; İş Kazasına Karşı Tazminat Davaları
iş Hukuku Tazminat Davası Nasıl Açılır; İşyerine gerçekleşen kazalar iş kazası olarak belirtilir ve hukuki açıdan değerlendirilir. Nitekim kazadan kaynaklı olarak ruhsal ya da bedensel zararlar boy gösterebilir. Ve oluşan tüm bu zararların giderilmesine dair tazminat davalarına geçilir.
Zararların hesaplanması sırasında bilirkişi raporlarına ihtiyaç duyulur. Örneğin ölen ya da yararlanan işçinin bakiye hesaplaması yapılır. Bakiye ömrü üzerine elde edilen kazançlar göz önünde bulundurulur. Hem aktif hem de pasif dönemde ki tüm kazançlara yer verilir. Neticesinde ise tazminatın netlik kazanmasına özen gösterilir.