Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252)
Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252) kamu görevlisinin yapacağı işlemler için gerçek kişiden rüşvet almasıdır. Bu durumda hem rüşvet alan hem rüşvet veren taraf suçludur. Rüşvet suçu; görevi kötüye kullanma suçu, zimmet suçu, intikap suçu değildir. Anayasada rüşvet suçu ayrıca düzenlenmiş ve cezaları rüşvet alan ve veren kişiler için ayrı bir şekilde verilmektedir.
Rüşvet Suçu Nedir?
Rüşvet suçu, kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında işlenen çok failli bir suçtur. Suç unsurunun oluşması için; kamu görevlisinin yapacağı eylemler için gerçek kişiden rüşvet alması gerekir. Rüşvet suçunun oluşması için kamu görevlisinin yapacağı iş için karşı taraftan maddi bir kazanç sağlaması gerekmektedir. Rüşvet antlaşması karşılıklı yapıldığında her iki taraf için de rüşvet antlaşması cezası verilir.
Rüşvet suçunun oluşması için eyleme geçilmesi şart değildir. Kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında rüşvet alma anlaşması yapılması dahi suç unsurudur. Rüşvet suçu, görevi ihlal etme suçu değildir. Kamu görevlisi, hukuka uygun veya aykırı herhangi bir eylem için maddi kazanç talep edebilir ve alması durumunda rüşvet suçu işlenir.
Rüşvet Suçu Nasıl Şikayet Edilir?
Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252) kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında rüşvet anlaşması yapılması veya rüşvet alınması durumunda oluşur. Rüşvet suçu, şikayete tabi olan suçlardan biri değildir. Rüşvet suçunun öğrenildiği andan itibaren savcının soruşturma başlatması zorunludur. Rüşvet suçunun şikayet edilmesine bakılasınızın savcı tarafından hassasiyetle incelenmesi gerekir. Rüşvet suçunda zamanaşımı kavramı söz konusudur. Suçun zamanaşımına uğraması için 15 yıl geçmesi gerekir.
Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252); Rüşvet Antlaşması Suçu Nedir?
Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252) kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında oluşan çok failli bir suçu kapsar ve ceza alınması için kamu görevlisinin maddi kazanç elde etmiş olması şart değildir. Kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında rüşvet alınacağına dair bir anlaşma olması, ceza verilmesi için yeterli bir unsurdur.
Rüşvet antlaşması; kamuda görev alan kişi ve diğer gerçek kişinin herhangi bir eylemi gerçekleştirmek adına anlaşma yapması ve bunun karşılığında tarafların maddi kazanç sağlamasıdır. Bu anlaşmanın faaliyet geçmemesi, ceza alınmaması için bir sebep değildir. İki kişi arasındaki anlaşmanın öğrenilmesi durumunda şikayet edilmesine gerek kalmadan savcılığın dava başlatması gerekir.
Rüşvet anlaşması yapılması ardından faillerden birinin bu anlaşmadan vazgeçmesi, suç unsurunun ortadan kalkmasına sebep olmaz. Rüşvet teklifini hangi tarafın yaptığının ve hangi tarafından bu anlaşmadan vazgeçtiğinin bir önemi yoktur. Aynı amaç adına iki kişi arasında anlaşma yapılması ceza verilmesi için yeterlidir. Taraflardan biri vazgeçmiş dahi olsa, rüşvet anlaşması yapıldığının öğrenilmesi ceza alınması için yeterli bir sebeptir.
Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252); Rüşvet Alma Suçunun Cezası Nedir?
Rüşvet alma suçunun; kamu görevlisinin rüşvet teklif etmesi ve karşı tarafın kabul etmemesi durumunda cezası kamu görevlisine verilir ve 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır. Rüşvet alan veya alma talebinde bulunan kişinin; yargı görevi yapması, hakem, bilirkişi, noter veya yeminli mali müşavir olması durumunda verilecek cezası 1/2 ‘ine kadar artırılır. Rüşvet alma suçunun kamu görevlisi ve gerçek kişi arasında yapılması durumuna cezası 4 yıldan 12 yıla kadar hapis cezasıdır.
Rüşvet Suçu ve Cezası (TCK m. 252); Rüşvet Verme Suçu ve Cezası Nedir?
Rüşvet verme suçu, herhangi bir kişi tarafından işlenebilir veya aracılar vasıtası ile işlenebilir. Suç unsurunun oluşması için haksız yarar sağlanması gerekir. Dolaylı şekilde de olsa, rüşvet veren tarafa hapis cezası verilir. Kamu görevlisinin rüşvet teklif etmesi veya kamu görevlisine rüşvet teklif edilmesi, rüşvet verme suçunu oluşturur. Cezası; 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezasıdır.