Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu ve Cezası (TCK m.123)
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu; Hürriyete Karşı Suçlar başlığı altında çeşitli unsurlardan söz edilir. Bunlar arasında kişilerin huzur ve sükununu bozma suçu da bulunur ve 123. Madde uyarında değerlendirilir.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçları
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu ve Cezası (TCK m.123) olarak öncelikle eylemlerden söz etmek gerekir. Suça teşkil eden durum ve düşüncelerin 123. Madde üzerinden paylaşılması esas alınır.
Kasten kişiyi rahatsız etme suçların başında gelir. Fail mağdur olan kişiyi rahatsız edecek davranışlarda bulunduğu zaman dava görülebilir. Bunun gibi:
- Özel yaşantıya müdahale etmek söz konusu olduğu zaman suç değerlendirilir.
- Sosyal hayatı riske atan her türlü durum üzerine davaya geçilir.
Hukuki olarak tüm bu durumların seçimlik hareketi adı altında değerlendirilmesi söz konusudur. Devamında suç olarak tarif edilenler için cezaya netlik kazandırılır. Ceza niteliğinde olanlar:
- Mağdur kişinin iç huzurun tehdit ettiği zaman ortaya çıkartılır.
- Karar vermeyi engellediği zaman da suç teşkil eder.
Son olarak hareket özgürlüğünün kısıtlanması yine kişilerin huzur ve sükununu bozma suçları arasında değerlendirilir. Geriye ise tüm bu suçların niteliğine bağlı olarak cezalara değinmek kalır. Cezanın netlik kazanmasında her türlü durum ve eylemler ele alınır. Bu şekilde hapis ya da para cezalarına karar verilebilir.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu; Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Seçimlik Hareketleri
Seçimlik hareketler merak ediliyor ve bunun üzerine şikayete geçiliyor. Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu ve Cezası (TCK m.123) adı altında 3 seçimlik hareketin başı çektiği görülüyor. Bunlar arasında başı çekenler:
- Israrlı bir şekilde telefon açmak ve görüşme sağlamaya çalışmak ele alınır.
- Yine ısrarlı bir şekilde gürültünün yapılması da kişinin huzurunu bozduğu için suç teşkil eder.
Bunlar arasında hukuka aykırı davranışlar da mevcut durumda. Israrlı bir şekilde hukuka aykırı davranışlarda bulunmak kişinin iç huzurunu tehdit edebilir. Bununla birlikte sükunun bozulması kaçınılmaz olabilir.
Tüm bu seçimlik hareketlerin tespitine bağlı olarak cezalara netlik kazandırılır. Geriye ise cezanın açıklanması üzerine uygulamaya geçilir.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Cezaları
Huzuru ve sükunu tehdit eden her türlü unsur suç niteliğinde değerlendirilir. Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu ve Cezası (TCK m.123) olarak öncelikle suçlara ve de seçimlik hareketlere göz atılabilir. Bunların arkasından ise cezalara geçilir.
Kişilerin huzurunu veya sükununu tehdit eden her türlü durumun incelenmesi üzerine hapis ya da adli para cezasına değinilebilir. Cezalar:
- Suçun niteliğine karşı en az 3 aydan başlayacak şekilde hapis cezasına karar verilebilir.
- En fazla da 1 yıllık hapis cezasının üzerinde durulabilir.
Sadece hapis değil bunun yanı sıra adli para cezasına da değinilebilir. Söz konusu hapsin para cezasına çevrilmesine karar verilebilir. Ancak 1 yılı geçen hapse karşılık adli para cezası mümkün olmaz.
Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Suçu; Kişilerin Huzur ve Sükununu Bozma Kararları
Kişilerin huzur ve sükununu bozan suçların tespitine bağlı olarak cezaya geçilir. Sadece hapis ve de adli para cezasına ilişkin kararlara yer verilmez. Bunların dışında:
- Söz konusu hapis cezasının ertelenmesine karar verilebilir.
- Hükmün açıklanmasına dair ileriki bir tarihe değinilebilir.
Hapis cezasının ertelenmesinde süreç dikkate alınır ve bu süreç içerisinde suç teşkil eden eylemlerin sonuçları ele alınır. Aynı şekilde hükmün açıklanmasınının geri bırakılması da belirli bir sürece göre değerlendirilir. Geriye ise cezaların uygulanması kalır. Hapis cezası 3 ay ile 1 yıl aralığında belirtilir. Adli para cezasına da suçun niteliğine göre netlik kazandırılır.