İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir? Nasıl Yapılır?
Şirketler bazında ya da bireysel olarak, zor dönemlerin geçirildiği zamanlarda, yapılan borçların ödenmemesi durumuyla karşılaşıldığında, ilamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusu sıklıkla karşılaşılan durumların başında gelir. İcra ve İflas Hukuku kapsamına giren icra ve haciz işlemleri, alacaklı kişinin borçludan alacağını tahsil etmesi için İcra Müdürlüğü’nden takip talebinde bulunmasıyla başlatılır.
İcra Takibi Nedir? Çeşitleri Nelerdir?
İcra takibi; alacaklının, borçlu kişiden borcunu ödemediğinden dolayı, alacağını tahsil edebilmek için, devlet yoluyla almasıdır. İlamlı icra ve ilamsız icra olmak üzere, iki türlü icra talebi verilebilir. İlamlı icra işlemleri için, İcra Mahkemesi’nin kararına bağlı olarak işlemler gerçekleştirilirken, ilamsız icra takibinde, herhangi bir mahkeme kararına gerek duyulmaz. Yani İcra Müdürlüğü’nden ilamsız icra takibi talebinde bulunularak, haciz işlemi gerçekleştirilebilir.
İcra Takibi Yapılırken Hangi Unsurlara Dikkat Edilir?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl Yapılır? konusunda alacaklı kişinin takip talebine istinaden, İcra Dairesi tarafından ödeme emri gönderilmesi için, bazı unsurların talepte bulundurulması gerekir.
- Alacaklının adresi ve kimlik bilgileri
- Borçlunun adresi ve kimlik bilgileri
- Alacak miktarı
- Alacak miktarı faizi varsa, faizin işletilmeye başlandığı tarih
- Senet yoksa, borcun ne sebepten oluştuğu
- Tercih edilen icra takibi yolu
- Alacaklı ve varsa vekilinin imzası
Burada bir önemli nokta da alacaklının, alacağını TL olarak talep etmesidir. Eğer TL cinsinden talep edilmezse, İcra Müdürü tarafından ödeme emri gönderemediği gibi, eğer döviz para olarak ödeme emri düzenlenmişse, emir kesinleşmiş olsa dahi, şikâyet edilerek, alacaklı döviz parası olarak alacağını, vade günü geldiğinde o günkü kur üzerinden TL olarak alma talebinde bulunur.
İlamlı İcra Takibi Nasıl Yapılır?
İcra takibi durumuyla karşı karşıya kalındığında; ilamlı ve ilamsız icra takibi nedir? nasıl yapılır? konusunda mahkeme kararına göre işlem yapılır. İlam; mahkemenin aldığı son karar olduğu için, icra takibi direkt olarak, mahkeme kararına bağlı olarak başlatılır. İlamlı icra takibinin başlatılabilmesi için; mahkeme kararının belgelenmiş olması şartı vardır. Bu belge olmadan, icra takibi başlatılamaz. Eğer mahkeme kararı yoksa, mahkeme ilamı yerine geçecek mahkemede hazırlanmış sulh ve kabul belgeleri, noter onaylı senetler de ilam belgesi yerine geçirilerek, takip işlemi başlatılabilir.
İlamlı İcra Takibi için Nereye Başvurulur?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? dışında ilamlı icra takibi için, herhangi bir yetki problemi bulunmaz. Herhangi bir İcra Dairesi’ne başvuru yapılarak, takip sürecinin başlatılması sağlanabilir. Kesinleşmemiş bir ilamın icraya konulması durumunda, borçlu taraf İcra Mahkemesi’ne zamanaşımına gerek kalmadan şikâyet etme hakkına sahiptir. Yapılan şikâyet üzerine İcra Mahkemesi, ilamlı icra takibi kararını iptal edebilir.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir; İlamsız İcra Takibi Nasıl Yapılır?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusunda bir diğer tür ilamsız icra takibidir. İlamsız icra takibi; para ve teminat alacakları için öngörülen, cebri icra yolu anlamına gelir.
- İlamsız icrada mahkeme kararı, alacağa dair belge ya da ispat yapılmasına gerek yoktur.
- İlamsız icra takibinde yalnızca para ve teminattan doğan alacaklar alınır.
Aynı zamanda ilamsız icra takibi 3 farklı yoldan yapılabilir:
- Genel haciz
- Kambiyo senetlerine göre haciz
- Kiralanan taşınmazlara dair icra
İcra Dairesi’ne yapılan icra takip yolu olan ilamsız icra takipte, borçlu kişi ödeme emrinin tebliğinden itibaren, en geç 7 gün içinde itirazda bulunursa, takip işlemi durdurulur. İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusunda icra takip talebi; yazılı, sözlü ya da dijital olarak yapılabilir. Takip talebi işlemi sözlü olarak yapılırken; İcra Müdürü’ne gerekli tüm bilgilerin verilmesi gerekir. Bu bilgiler, İcra Müdürü tarafından tutanak tutularak resmileştirilir.
İlamsız İcra Takibi Nerede Açılabilir?
İlamlı ve ilamsız icra takibi konusunda, ilamsız icra takibi için; İcra Daireleri vasıtasıyla takip işlemi başlatılır. Alacaklının yaptığı talep üzerine, ödeme emri gönderilir. Borçlu taraf, gönderilen ödeme emrini aldığında, takip süresi de başlatılmış olur. Bu süreçte rehin işlemleri, haciz ya da iflas sonuçlarıyla karşılaşılabilir. İlamsız icra takibinde borçlu taraf, ilamın tebliğ edildiği tarihten itibaren, 7 gün içinde icra takibine itiraz etme hakkına sahiptir.
İcra İflas Kanunu’na Göre İlamlı İcra Nasıl Yapılır?
İlamlı ve ilamsız icra takibi İcra ve İflas Hukuku’na girer. İcra ve İflas Kanunu’na göre ilamlı icra 2 şekilde gerçekleştirilir.
- Para ve teminat dışındaki başka borçların ilamlı icrası
- Para ve teminat hakkında ilamlı icra
İlamlı icra takibinde; iki farklı şekilde başvuru yapılır. Alacaklı taraf; alacağı için önceden alınan mahkeme kararı ya da yasal ilam hükmü bulunan belgeyle talep ederse, borçlu taraf, ilam icra takibine itiraz hakkına sahip değildir. İlamlı icra takibinde ikinci şekil ise; ilamlı icra takibi ile borçlu tarafa ödeme emri yerine icra emri tebliğ edilir. İlamlı icra takibinde; alacaklı taraf, kural gereği icra takibini başlatmak adına, hükmün kesinleşmesini beklemesine gerek yoktur. Hüküm kesinleşmemiş olsa da borçluya takip talebinde bulunabilir.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir; Borçlu Taraf İlamlı İcra Takibine İtiraz Edebilir mi?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusunun, bir önemli adımı da icra takiplerine itirazın yapılıp yapılamayacağıdır. İlamlı icra takibinde, borcun varlığına itiraz etme olanağı yoktur. Bunun sebebi; alacağın mahkeme kararına bağlanmış olmasıdır. Bunun yanında borçlu taraf, İcra Mahkemeleri aracılığıyla, diğer itirazlar hakkında dava açma hakkını sahiptir. Borçlu taraf, İcra ve İflas Kanunu’nun 33.maddesi uyarınca; icra emrinin tebliğ edildiği andan itibaren, 7 gün içinde dilekçe ile itiraz etme hakkı vardır. İtiraz dilekçesinde; borcun zamanının geçtiği, ödendiği, belli bir bölümünün ödendiği gibi gerekçeler olabilir.
İlamlı İcra Takibinde Zamanaşımı Süresi Ne Kadardır?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusunda zamanaşımı da önemli bir konudur. İlamlı icra takibinde, alacaklının elinde muhakkak mahkeme kararı ya da ilam belgesi niteliğinde başka bir belgenin olması gerekir. İlamlı icra takip dosyasına muhakkak ilamın ya da ilam niteliğinde belgenin konulması şartı vardır. Takibin başlatılması için, 10 yıllık zamanaşımı süresi vardır.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir; İtirazın Kaldırılması Davası Nasıl Açılır?
Her iki tarafın da yapması ya da uyması gereken durumlar vardır. Bu durumlardan bir tanesi de borçlunun itirazı sonrasında alacaklının yapması gerekenlerdir.
- Alacaklı 6 ay içinde İcra Mahkemesi’ne itirazın kaldırılması talebinde bulunabilir.
- Alacaklı 1 yıl içinde genel mahkemede itirazın iptali davası açabilir.
Alacaklının İcra Mahkemesi’ne itirazın kaldırılması davası açabilmesi için; İcra ve İflas Kanunu’nun 68.maddesi uyarınca hareket etmesi ve gerekli belgelerin en az 1 tanesini hazır etmesi gereklidir.
Alacaklının hazırlaması gereken belgeler arasında;
- İmzası kabul edilmiş adi senet
- İmzası noter tasdikli senet
- Resmi daire ya da yetkili makamlardan usulüne uygun şekilde hazırlanmış makbuz ya da belge
Bu belgelerden en az 1 tanesiyle birlikte alacaklı, itirazın kaldırılması için, 6 ay içinde dava açabilir. İtirazın haksız olduğu konusunda karar çıkarsa, icra takibi durdurulduğu yerden işlemeye devam eder ve borçlunun kötü niyetli davrandığına hükmedilerek, icra inkâr tazminatı ödemesine karar verilir.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir; İlamsız İcra Takibinde Yetki Kimdedir?
Yetkili mahkemelerin de büyük önemi vardır. İlamsız icrada, İcra Dairesi, kesin yetkili sayılmaz. Genel yetkili İcra Dairesi, borçlu tarafın bulunduğu yerleşim yerinde bulunan İcra Dairesi’dir. Bunun yanında bu yetki de kesin olmadığı gibi, icra takip sözleşmesinin yapıldığı İcra Dairesi de yetkili sayılır. Yetkiye karşı 7 gün içinde yetki itirazı yapılabilir. Bunun için, borçlu tarafından yetki itirazında bulunması şartı vardır.
İlamlı ve İlamsız İcra Takibi Nedir; İcra Takibi İçin Harç Ödenir mi?
İcra takibinin türüne bağlı olarak, bazı belgelerin oluşturulması gerekir. Belgelerin oluşturulmasıyla birlikte alacaklı kendi başına ya da avukatıyla beraber, borçlunun ikamet yerindeki mahkemeye başvuru yapabilirler. Başvuru yapmak için, icra ve tevzi bürosuna gidilerek, alacaklının alacak miktarına göre harç tutarı belirlenerek ödeme yapılır.
İlamsız İcra Takibinde Genel Haciz, Kambiyo Senetleri ve Kiralanan Taşınmaz İlamsız İcra Yolu ile Tahliye Nasıl Yapılır?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusu dışında, ilamsız icra takibi 3 farklı yolla yapılır. Genel haciz yoluyla takip yapıldığında; alacaklı kişinin sözlü, yazılı ya da dijital yolla, İcra Dairesi’ne yaptığı takip talebi ile süreç başlatılır. Kambiyo senetlerine özgü haciz işlemlerinde; alacaklının borçlu aleyhinde, kambiyo senetlerine ait takip başlatması için, kambiyo senetleri olan; çek, bono, poliçe gibi belgelerden, 1 tanesinin olması gerekir.
Borçlunun ikamet yerindeki İcra Dairesi’ne yapılan başvuruyla takipte ödeme emri gönderilir ve borcun, 10 gün içinde ödenmesi ihtarnamesi verilir. Borçlu 5 gün içinde İcra Mahkemesi’ne itiraz dilekçesi verebilir. Kiralanan taşınmazın ilamsız icra yoluyla tahliyesi durumunda; mahkeme kararının uzun sürmesi dolayısıyla, ilamsız takip yolu tercih edilir. Böylece borçlunun kira bedelini yasal sürede ödemezse, takip başlatılarak, borçlunun taşınmazı boşaltması emri gönderilir.
İlamlı ve İlamsız İcra Takip Davalarında Avukata İhtiyaç Var mı?
İlamlı ve ilamsız icra takibi nedir? Nasıl yapılır? konusunda bir önemli nokta ise avukata ihtiyaç olup olmadığıdır. İcra ve haciz davalarında herhangi bir avukata ihtiyaç duyulmayabilir. Ancak prosedürlerin doğru işlemesi, dilekçelerin hukuka uygun şekilde hazırlanması, delillerin toplanması, itiraz sürelerinin doğru şekilde değerlendirilmesi, hakların tam olarak alınabilmesi için, avukat desteğine ihtiyaç duyulur. İcra takip davalarında danışmanlık almak ve hukuki sürecin doğru şekilde işlemesi için, Trabzon icra avukatı ile iletişime geçebilir, davanız hakkındaki tüm işlemlerin, hukuka uygun şekilde yapılarak, haklarınızı alabilirsiniz.