Anlaşmalı Boşanma Davaları
Anlaşmalı boşanma çekişmeli boşanma davalarına göre daha kısa sürer ve prosedürleri de daha azdır. Bu boşanma türünde eşlerin bir araya gelerek bir protokol oluşturması ve bu protokolü de davayı açma sırasında dava dosyaları içerisinde bulundurmaları gerekir. Anlaşmalı boşanma davalarını çekişmeli boşanmalardan ayıran en önemli özelliklerden bir tanesi de boşanma protokolünü çiftlerin hazırlaması ve ortak bir karar ile mahkemeye sunmalarıdır. Anlaşmalı boşanma davaları için avukat tutmanız sizi hukuki açıdan korur.
Anlaşmalı Boşanma Davası Nedir?
Anlaşmalı boşanma davasını makalemiz içerisinde detaylı oalrak inceleyip açıklayacağız. Bu dava türü hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse; Her iki boşanma tarafının da kendi özgür iradeleri ile boşanmanın tüm sonuçları hakkında anlaşması ve bunun sonucunda evlilik birliğini sona erdirmeye karar vermeleridir. 471 sayılı medeni kanunda boşanmanın iki şekilde açılabileceği açık bir şekilde paylaşılmıştır. Bunlardan bir tanesi anlaşmalı bir tanesi ise çekişmeli boşanma davalarıdır.
Bu yazımızda sizinle birlikte Anlaşmalı boşanma davaları ve bu davalar hakkında bilmeniz gereken konuları inceleyeceğiz. Anlaşmalı boşanma mutlak ve genel bir dava sebebi olarak görülür. Hakim tarafından dava dosyası incelendikten sonra kanun içerisinde belirtilen şartların gerçekleşmiş olması durumu üzerine hakim boşanmaya karar verir. Eşlerin boşanma konusunda birbirleri ile anlaşmaları ve ortak bir karar ile hakimin karşısına çıkmaları evlilik birliği temelinin sarsıldığına ilişkin bir varsayım oluşturur.
Anlaşmalı Boşanma Davaları Nasıl Açılır?
Anlaşmalı boşanma davaları hakkında en çok merak edilen konulardan bir tanesi de boşanma davasının nasıl açılacağı konusudur. Anlaşmalı boşanma davaları ne kadar sürer; en az 1 yıl süre evlilikler için açılabilir. Anlaşmalı bir şekilde boşanma davası açabilmek için eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmesi gerekir.
Kanuna göre bu haller gerçekleştiğinde evlilik birliği temelden sarsılmış kabul edilir. Tarafların boşanma konusunda anlaşması evliliğin sürdürülmesinin manasızlaşması anlamına gelir. Boşanmanın gerçekleştirmesi için hakimin boşanma taraflarını bizzat dinlemesi gerekir. Anlaşmalı boşanma davasının dinlenilebilmesi için Medeni kanundaki şartlar şu şekildedir;
- Tarafların hakim huzurunda boşanma iradelerini açıklamaları
- Evlilik halinin en az 1 sene sürmüş olması
- Eşlerin mahkemeye birlikte başvurması ya da eşin açtığı boşanma davasını diğer eşin onaylaması
- Hakimin boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu ile ilgili olan düzenlemeleri uygun bulması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları Protokol
Anlaşmalı boşanma davası açarken dava protokolüne dikkat etmeniz gerekir. davanın en önemli parçası protokol hazırlamaktır. Anlaşmalı boşanma davaları için protokol hazırlamak isteyenlerin mutlaka avukatlarından profesyonel yardım almaları gerekir. Bu şekilde protokol konusunda herhangi bir sorun ile karşı karşıya kalmazlar.
Protokol hazırlamak için Avukat desteği alabilirsiniz. Hukuk büroları ile iletişime geçerek davalarınızda yanınızda olmasını istediğiniz deneyimli bir avukat ile anlaşmanız mümkündür.
- Protokolü hazırlarken tarafların birbiri ile boşanma konusunda anlaşmış olduğu belirtilmelidir.
- Tarafların boşanmaya bağlı unsurlarda anlaştığının da belirtilmesi oldukça önemlidir.
- Nafaka
- Mal Paylaşımı
- Tazminat
- Çocuk varsa velayet gibi konularda uzlaşıldığını belirten maddelerin olması gerekir.
- Bu protokolün ayrıca dilekçe ekine de ıslak imzalı olarak düzenlenen bir örneğinin sunulması gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları Dilekçe
Anlaşmalı boşanma davalarında dilekçe oldukça önemlidir. Davayı açan kişinin mahkemeye bir dilekçe sunması gerekir. Bu dilekçenin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması gerekir.
Dilekçe metninde ise tarafların anlaşmalı bir şekilde boşandığını belirten bir ibarenin bulunması gerekir. Dilekçenin ekinde ise anlaşmalı boşanma protokolünün bir örneğinin bulunması gerekir. Ayrıca dava dilekçesi içerisinde davacının ıslak imzasının bulunması son derece önemlidir. Anlaşmalı boşanma davaları açabilmek için dilekçe hazırlamanız son derece önemlidir.
- Davayı açan kişinin adı, soy adı ve adresi ile birlikte TC kimlik numarasını da vermelidir.
- Aynı şekilde davalı olan eşinin de tüm kimlik bilgilerini sunması gerekir.
- Dilekçenin hukuk Muhakemeleri Kanunu’na uygun bir şekilde düzenlenmesi gerekir.
- Dilekçenin ekine de mutlaka ıslak imza olarak düzenlenmiş olan anlaşmalı boşanma protokolünü sunmanız gerekir.
Anlaşmalı Boşanma Davası Hangi Mahkemeye Açılır?
Anlaşmalı boşanma davasında yetkili ve görevli olarak belirlenmiş olan mahkemeler vardır. Dava açabilmek için öncelikle bu mahkemeleri bilmeniz gerekir.
- Anlaşmalı boşanma davasında yetkili ve görevli olan mahkemeler davalı ya da davacının ikametgahı yani eşlerin son 6 ay birlikte oturdukları aile mahkemesi olarak belirlenmiştir.
- Ancak anlaşmalı boşanma davalarında tarafların herhangi bir yetki itirazında bulunamayacakları için istenilirse Türkiye’nin her yerinde bulunan aile mahkemelerinde dava açılması mümkündür.
- Anlaşmalı boşanma davalarında genelde temyiz yoluna gidilmez. Bu nedenle de çok Yargıtay kararı yoktur.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Avukat Gerekir Mi?
Anlaşmalı boşanma davaları tarafların birbiri ile anlaşarak boşanma kararını aldıkları ve boşanmanın doğurduğu hüküm ve sorumlulukları birlikte paylaştıkları bir dava türüdür.
Anlaşmalı boşanma davası açmak için tarafların hukuki açıdan haklarını güvence altına alabilmek adına bir avukat ile anlaşmaları şarttır. Bunun için Saatçı Hukuk bürosu ile iletişime geçebilirsiniz. Melih saatçı ile Boşanma davasında hukuki açıdan haklarınızı koruma imkanına sahip olabilirsiniz.
Tüm davalarda olduğu gibi kolay da olsa zor da olsa hukuki açıdan daha bilgili olan ve sizin haklarınızı korumak ile görevli bir avukat ile birlikte çalışmak sizin açınızdan daha olumlu sonuçlar doğurur. Bu nedenle de anlaşmalı boşanma davaları için de avukatınız ile birlikte hareket etmenizde herhangi bir sakınca yoktur.
Anlaşmalı Boşanma Davası İçin Duruşmaya Gitmek Şart Mıdır?
Anlaşmalı boşanma davalarını çekişmeli boşanma davalarından ayıran en önemli unsurlardan bir tanesi de anlaşmalı boşanma davasında tarafların mahkeme huzurunda bizzat boşanma taleplerini dile getirmeleridir.
Boşanma taraflarının mahkemeye gitmemesi gibi bir durum söz konusu değildir. Anlaşmalı boşanmanın gerçekleşebilmesi için öncelikle anlaşmalı boşanma taraflarının duruşmaya gitmesi ve boşanma taleplerini hakim karşısında tekrarlamaları gerekir. Bu şekilde sorunsuz olarak anlaşmalı boşanma gerçekleşir.
Anlaşmalı boşanmanın boşanma taraflarına sağladığı en önemli kolaylıkların başında davanın kısa süre içerisinde tamamlanması gelir.
Anlaşmalı Boşanma Davaları İçin Anlaşma Nasıl Yapılır?
Anlaşmalı boşanma davalarında anlaşma protokol ile sağlanır. Taraflar avukatları ile birlikte bir araya gelerek hukuki açıdan birbirlerine üstünlük sağlamayacakları eşitliğin olduğu bir protokol hazırlarlar.
Bu protokolün bir örneği de dava dilekçesinin ek kısmında sunulur. Protokolde olması gereken en önemli madde tarafların anlaşarak boşanma yoluna gittiklerini belirten maddedir. Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için tarafların birlikte mahkemeye dilekçe vermesi ya da bir eşin verdiği dilekçeyi diğer eşin onaylaması gerekir. Bu şekilde anlaşmalı boşanma davası açılır. Boşanmanın anlaşması da protokol ile sağlanır.
Anlaşmalı Boşanma Davaları İçin Gerekli Evraklar
Anlaşmalı boşanma davası açabilmek için sizden talep edilen evrakları hazırlamanız ve dava dosyanızın içerisine yerleştirmeniz gerekir. Yapacağınız herhangi bir hata nedeni ile dosya süreciniz uzayabilir ve davanın reddine de karar verilebilir. Bu nedenle de anlaşmalı boşanma davası için evrak hazırlamak son derece önemlidir. Anlaşmalı boşanma davasında gerekli olan evraklar şu şekildedir;
- Çiftlerin boşanma beyanında bulundukları bir dilekçe hazırlamalılardır.
- Davacının dilekçesine karşılık olarak davalının davayı ve protokolü kabul ettiğine ilişkin bir beyanda bulunulması gerekir.
- Dosyaya nüfus cüzdanının fotokopisi de eklenmelidir.
- 1 adet pul
- Dava harçla masrafın ödendiğine dair belge