Uzaklaştırma Kararı | 2023 Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
Uzaklaştırma Kararı
Uzaklaştırma kararı, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un ilgili hükümleri kapsamında verilen etkili ve pratik bir önlemdir. Uzaklaştırma kararı ile birlikte şiddet gören veya şiddete uğrama tehlikesi altında bulunan kadınlar, çocuklar, aile bireyleri ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması amaçlanmıştır.
Uzaklaştırma kararının hukuki dayanağı olan 6284 sayılı Kanun’da öngörülen diğer önlemler, şiddet gören veya şiddet görme tehlikesi ile karşı karşıya kalan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarının korunması, söz konusu kişilere yönelik şiddetin engellenmesi amaçlanmış olup, bu amaç doğrultusunda alınabilecek tedbirlere dair usul ve esaslar düzenlenmiştir.
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Alınır?
Uzaklaştırma kararı, kural gereği hakim tarafından verilir. Söz konusu kararın alınabilmesi için Nöbetçi Aile Mahkemesine başvurmak gerekir. Başvuru, içeriğimizde de değindiğimiz ve bir örneğini paylaştığımız dilekçe ile yapılır. Başvuru esnasında başvuru sahibince ödenmesi gereken herhangi bir harç vs. ücret ödemesi söz konusu değildir.
Uzaklaştırma kararı alınabilmesi için şiddetin belgelenmesi şart değildir; bu bakımdan, başvuru sahibinin, maruz kaldığı şiddete veya şiddet görme tehlikesine dair ispat mükellefiyeti yoktur. İşbu karar, ilk olarak şiddet mağduru olduğunu darp raporu veya bir başka şekilde (hukuka uygun olmak kaydıyla) ispat eden kişilere hakkında çıkarılır. Fakat, şiddet görme tehlikesi altında bulunan kişiler de pekala işbu kararı alabilir.
Polis Uzaklaştırma Kararı Verebilir mi?
Niteliği itibariyle önleyici bir koruma tedbiri olan uzaklaştırma kararı, kural gereği aile mahkemesi hakimi tarafından verilebilir. Fakat, kanunen getirilen bir istisna nedeniyle kolluk amiri tarafından da işbu karar verilebilir. Şöyle ki, söz konusu kararın alınmasının yüksek düzeyde acillik arz etmesi ve gecikmesinin sakıncalı görülmesi halinde kolluk amirince de işbu karar alınabilir.
Uzaklaştırma Kararı Dilekçesi
Uzaklaştırma Kararı Nasıl Sorgulanır?
Uzaklaştırma kararına ilişkin adliye üzerinden sorgulama yapılabilir. İşbu karar, UYAP kapısı üzerinden sorgulanmaz; ancak, koruma isteminde bulunan kişi ile aleyhinde uzaklaştırma kararı verilen kişi arasında devam etmekte olan bir boşanma davası mevcutsa ve dava görülmekteyken uzaklaştırmaya karar verilmişse UYAP vatandaş portal sistemi üzerinden sorgulanabilir.
Uzaklaştırma Kararı İhlali Cezası
Kararın ihlali, aile mahkemesi hakimince 3 – 10 gün süre ile kişi hakkında tazyik hapis verilmesini gerektirir. İşbu kararı ihlal eden kişi hakkında ceza muhakemesi olmaksızın tazyik hapis verilir; dolayısıyla, herhangi bir ceza yargılaması yapılmaz. Kararın birden çok ihlalinde ise her bir ihlal için verilecek tazyik hapis süresi 15 – 30 gün arasında bir süre olacaktır. Fakat, tazyik hapis süresinin toplamda 6 ayı geçmesi mümkün değildir.
Uzaklaştırma Kararı Sicile İşler mi?
Koruyucu tedbirler kararları adli sicil kaydına işlenmez. Bu bakımdan, hakkında koruyucu tedbir kararı verilen kişini adli sicil kaydında, bir diğer ifadeyle sabıka kaydında söz konusu yarar yer almaz.
Evden Uzaklaştırma Kararı Bitince Ne Olur?
Sürenin sona ermesiyle birlikte hüküm yerine getirilmiş olur. Karar infaz edildiği için sona erer. Dolayısıyla, sürenin sona ermesiyle birlikte, evden uzaklaştırılan kişinin uyması gereken bir uzaklaştırma tedbiri kalmaz.
Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?
Hakkında uzaklaştırma kararı verilen kişi, işbu kararın tefhimini veya tebliğini takip eden iki hafta içinde aile mahkemesine itirazda bulunabilir. İtirazın yapılacağı merci ise o yerde aile mahkemesinin birden çok dairesinin olması durumunda numara olarak kendisini takip eden daire, son numaralı daire içinse birinci daire; o yerde aile mahkemesinin tek dairesi mevcutsa asliye hukuk mahkemesidir.
Asliye hukuk mahkemesi hakiminin aynı hakim olması olasılığında ise en yakın asliye hukuk mahkemesinde karara ilişkin itirazda bulunulabilir. Karara itiraz edildikten sonra itiraz mercii değerlendirmesini yapar ve bir hafta içinde kararını açıklar. Verilen karar kesindir.
Yalan Beyanla Evden Uzaklaştırma
Yalan beyanla evinden uzaklaştırılan, bir üst başlıkta izah ettiğimiz üzere, söz konusu karara itiraz dilekçesiyle yetkili mercie başvurabilir.
Evden Uzaklaştırıldım, Ne Yapmalıyım?
Evden uzaklaştırılan kişi, bu duruma sebebiyet veren karara karşı itiraz yoluna gidebilir. Karara karşı nasıl itiraz edileceğine ilişkinse “Uzaklaştırma Kararına Nasıl İtiraz Edilir?” alt başlığımızı okuyabilirsiniz. Özellikle belirtmekte fayda var ki, nasıl bir yol izlenmesi gerektiği hususunda hukuki danışmanlık almak en doğru ve sağlıklı olan yaklaşımdır.