Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.113)
Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçu ve cezasından bahsetmeden önce ilk olarak kamu hizmetinin tanımlanması gerekmektedir. Kamu hizmeti; devlet tarafından halk için gerekli olan hizmetlerin karşılanması olarak tanımlanabilir. Bu hizmetlerin içerisine; park alanları, otoparklar, elektrik ve su hattı gibi hususlar dahil edilebilmektedir. Halkın bu hususlara ve devlet tarafından karşılanan diğer hizmetlere ulaşmasını korumak ve buna aykırı olarak işlenen suçlar; Türk Ceza Kanunu tarafından belirlenmiş esaslara dayanmaktadır. Bunun tanımı, niteliği ve suça uygun verilecek cezalar Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.113) dahilinde belirlenmektedir.
Kamu Hizmetinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçunun Tanımı Nedir?
Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.113) dahilinde bu suçun tanımı, devlet tarafından halka tanınmış ve ortak olarak yararlanılan haklara erişimin belli bir kişi ya da kişiler tarafından engellenmesi şeklinde tanımlanabilir. Bu suçu işleyen kişilere Türk Ceza Kanunu Kapsamında belirli unsurlar dahilinde işlendiğinde 2 ila 5 yıl arasında hapis cezası verilmektedir.
Ayrıca bir kamusal faaliyetin engellenmesi de yine kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunun unsurları arasına dahil edilmektedir.
Kamu Hizmetinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu İçin Belirtilen Unsular ve Bunların Tanımı
Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu dahilinde bu suçun işlenmesi için bazı suç unsurlarının yerine getirilmesi gerekmektedir. Bunlar; cebir, tehdit ya da suç kabul edilebilecek bir eylemin yerine getirilmiş olmasıdır.
Kamu Hizmetinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi suçuna birkaç örnek verecek olursak bunlardan ilki, devlet hastanelerinde halkın yararlanabileceği serum gibi materyallerin kasten kırılması olabilmektedir. Ayrıca devletteki kamu hizmetini idame eden bir görevlinin görevinden alıkoyulması da yine bu suç türü içerisinde değerlendirilmektedir.
Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.113); Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu İçin Bilinmesi Gerekenler
Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu, kişiler şikayetlerinden vazgeçseler dahi dava olarak görülmeye devam edilecek yani bu davanın düşmesi gibi bir durum söz konusu olmayacaktır. Çoğu kamu davasında uzlaşma sağlanması gibi bir prosedür bulunmamaktadır. Böyle bir prosedürün bulunduğu davalarda öncelikle kişilerin uzlaşması sağlanmaya çalışılır. Ancak uzlaşma sağlanmazsa yargı süreci devam eder. Bazı durumlarda da kişiler uzlaşma sağlamış olsa dahi, olayın içeriğinden kaynaklı olarak dava uzlaşmaya açık değildir bu gibi anlarda da dava görülmeye devam eder.
Kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellemesi suçunun davasında zaman aşımı süresi 8 yıldır. Eğer bu suç işlendikten sonra 8 yıl içerisinde dava açılmamışsa ya da açılan dava belirtilen süre dahilinde sonuçlanmamışsa o zaman dava bu sürecin sonunda düşer.
Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu ve Cezası (TCK m.113); Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu İçin Belirlenen Cezalar
Kamu Hizmetlerinden Yararlanma Hakkının Engellenmesi Suçu için belirlenen cezanın 2 yıldan 5 yıla kadar olabileceği yukarıda belirtilmiştir. Ancak bu suçta; silahla, birden fazla kişi ile, failin kendisinin tanınmayacağı bir halde suçu işlemesi durumunda, kamu görevinin kötüye kullanılması halinde alınacak ceza 1 kat daha artırılmaktadır.
Bu suç işlenirken kasten adam yaralama gibi bir durum söz konusu ise o zaman kamu hizmetlerinden yararlanma hakkının engellenmesi suçu yanında bir de kasten adam yaralama suçu için de ceza verilecektir.
Kamu hizmetinden yararlanma hakkının engellenmesi suçunda verilen hapis cezası, yasal olarak gerekli şartlar sağlandığı takdirde ( alınan hapis cezasının süresi ) para cezasına çevrilebilmektedir. Bu tür davalarda hapis cezasının para cezasına çevrilebilmesi için failin en fazla 1 yıl ve daha az bir süre için hapis cezası almış olması gerekmektedir.