İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon
İş hukuku alanı; işçi, işveren ve iş kavramlarını tanımlayan, aradaki ilişkiyi düzenleyen, sınırlamalar getiren ve ortaya çıkan hukuki uyuşmazlıkları düzenleyen hukuk dalıdır. İşveren ile yapılan bir iş sözleşmesine bağlı olarak çalışan işçi arasında çalışma ortamını ve şartlarını ve bunlara ilişkin hak ve yükümlülükleri iş kanunu düzenler. Kanuna göre işçi, bir ücret karşılığında işverene hizmet sözleşmesi ile bağlanan kişidir ama iş kanununun 4.maddesi bir istisna teşkil ederek kimin işçi statüsüne girmediği konusunu listelemiş durumdadır. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon hizmetleri içerisinde de yer alan iş kanununa göre deniz ve hava taşıma işlerinde elli ve daha az işçi çalıştıran tarım ve orman işlerinin yürütüldüğü işletmelerde, aile ekonomisi sınırları içerisinde kalan tarım ile alakalı yapılarda çalışanlar.
Kimler İşçi Sayılmaz?
Aile üyeleri ve üçüncü dereceye kadar hısımların da aralarında olan ve dışarıdan başka kimselerin katılmadığı evlerde yapılan el sanatları işlerini yapanlar, ev işlerinde çalışanlar, çıraklar ile sporcular da işçi statüsünde değildir. Ayrıca 507 sayılı esnaf ve sanatkârlar kanununun 2.maddesine uyan 3 kişinin çalıştığı iş yerlerindeki çalışanlar ile rehabilite edilen kişiler iş kanunu kapsamında işçi sayılmazlar. Her ne kadar iş kanunu çalışma şartlarını belirli düzenlemeler haline getirmiş olsa da halen çok kötü koşullar altında çalışan, çalışma yaşamında her türlü zorluk ile karşılaşan ve emeğinin karşılığını alamayan ya da almadığını düşünen binlerce işçi vardır. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon ilinde bu tür konular ile alakalı hizmetler vermeye devam ediyor.
İş Kanunu Yükümlülükleri
Oysa iş yerleri çalışma şartlarını ve ortamını iş kanunu hükümleri çerçevesinde uygun hale getirmek ile yükümlüdür. İş kanunu sadece işverenleri değil işçilere de uymak ile yükümlü oldukları birtakım sorumluluklar getirmektedir. İşçinin korunması, ekonominin ve toplum zarar görmemesi gibi dikkat edilmesi gereken konular iş ve işveren ilişkisi içerisinde değerlendirilir. Tüm bu unsurları temel alan ve iş ilişkilerini düzenleyen kuralların yer aldığı hukuk dalına iş hukuku denir. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon iş dünyasında rekabet edebilme adına kendi içerisinde çözüm olarak işçinin çalışma şartlarını kolay hale getirmek yerine daha da zor ve kötü duruma getirmeye çalışan işverenler nedeni ile böyle bir hukuk dalına ihtiyaç duyulmuştur.
İşçinin Korunması Zorunluluğu
Sanayi devrimi ile birlikte ortaya çıkan bu sorunlar ve sorunların düzeltilmesi yolu bir ihtiyaç haline gelmiştir. O dönemlerde devlet, ekonomiye karışmaz ve serbest rekabet ortamı oluşurdu. Ama bu durum zaman içerisinde işçiler açısından çok ciddi dezavantajlara dönüşmeye başladı ve en sonunda sosyal devlet anlayışı ortaya çıktı. Bu anlayış çerçevesinde devlet, hiçbir şeye karışmayan zor durumda bulunan insanların rekabet adı altında ezilmesini izleyen bir kurum değil. Tüm vatandaşların eşit ve asgari bir yaşam standardına sahip olmasını amaç edinmiş bir kurum olmalı idi. Bu anlayış kapsamında ortaya çıkan işçinin korunması, günümüze kadar geldi.
İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon; İş Hukuku Alanı
Hem alanı genişleyen hem de yeni düzenlemeler ile bambaşka bir hukuk alanı haline gelen iş hukuku alanı işçi ve işveren ilişkisinin gücü elinde bulunduran işveren tarafının işçi haklarını koruması yükümlülüğünü getirdi. İşçinin korunması ilkesi, iş hukuku alanının temel aldığı ilkedir. Bu konuda yapılan düzenlemeler zaman içerisinde ayrı bir kanun yapılması gereğini ortaya çıkartmıştır. Bu neden ile Türkiye Cumhuriyeti Devleti, iş kanunu adı altında özel bir kanun çıkartmıştır. Kanun, iş ilişkisi ile alakalı tanımları, işçi haklarını, çalışma şartlarını ve sendikalar ile alakalı konuları düzenler. Kanun ile düzenlenen işçi hakları asgari şartlardır. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon hizmetleri kapsamı içerisinde işçi hakları konusunda faaliyetler yürütülmektedir.
Davaların Büyük Bölümü İş Davalarıdır
İşveren tarafından işçi hakları ve şartları konusunda daha fazla konuya hükmedilir. Daha azına değil. Her ne kadar iş hukuku işçinin korunması amacı ile ortaya çıkmış bir hukuk alanı olmuş olsa da işveren aleyhine adaletsiz bir durumun ortaya çıkması halinde de kanun dikkate alınır ve bu tür sorunlar önlenmeye çalışılır. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon ve Türkiye’deki iş mahkemelerinde en fazla açılan davalar kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, haksız işten çıkarılma, işe iade, fazla mesai ve iş kazası davalarıdır. Mevcut şartlarda Türkiye’de davaların büyük bölümünü iş hukuku davaları oluşturur.
İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon; Toplu İş Hukuku
Oluşan bu iş davalarının büyük kısmını işçi hak ve alacaklarına yönelik davalar şeklindedir. Çünkü işverenler, işçinin kıdem ya da ihbar tazminatlarını ödemeden haksız yere işten çıkartabilmekte. Dolayısı ile işçi de hem işe iadesi için hem de hak ettiği ihbar ve kıdem tazminatlarını talep etmek için hakkı olan dava sürecini başlatır. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon avukatları gerek toplu iş hukuku gerek ise bireysel iş hukuku davalarında işçilere ve iş verenlere hukuki destek sunmaya devam etmektedir. Toplu iş hukuku, toplu iş sözleşmesi hukuku ile sendikalar hukuku olmak üzere iki ana kısımdan oluşur. Toplu iş sözleşmelerinde işçileri temsilcisi sendikalar tarafından işveren ya da işveren sendikaları ile görüşmeler sonucu anlaşmalar sağlanır.
Yetkili Mahkeme İş Mahkemeleridir
Toplu iş sözleşmelerinde amaç, işçi ücretlerinin iyileştirilmesi ve çalışma şartlarının kanuna uygun bir şekilde düzenlenmesidir. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon avukatları yalnız işçi lehine yarar sağlamayan toplu iş sözleşmeleri, işveren için de olumlu katkı sunmaktadır. Çünkü sözleşme gereği tüm çalışanlar arasında eşit iş eşit ücret ilkesi uygulanır. Ayrıca eşitlik ve sosyal adalet ilkelerine katkı sunan sözleşme gereği işverenler arasında haksız rekabetin de önüne geçilmiş olur. Diğer bir yandan ise çalışma hayatında toplu iş sözleşmeleri, istikrarlı bir düzenin sağlanmasına katkı sunar. Toplu iş sözleşmelerinin ihlal edilmesi durumunda yetkili mahkeme iş mahkemeleridir. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon avukatları iş mahkemelerinde görülen toplu iş hukuku davalarında hem işçi hem de işveren lehine davalara katılmaktadır.
İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon; Bireysel İş Hukuku
Bireysel iş hukuku, toplu iş hukuku alanına girmeyen ama işçi ile işveren arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir hukuk dalıdır. İşçinin bireysel olarak imza altına aldığı iş sözleşmesinden doğan hak ve konuları ele alır. Buna örnek vermek gerekirse kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı, işe iade davası, çalışma belgesi tazminatı ve hizmet belgesi tazminatı davaları gösterilebilir. 4857 sayılı iş kanununa göre işçinin işten çıkarılması belli bir nedene dayanmak zorunda.
İşten Çıkarılma Davaları
25.madde hangi hallerde işten çıkarılacağını ya da sözleşmenin feshedileceğini açıkça belirlemiş durumdadır. İş Hukuku Avukatlık Bürosu Trabzon hizmetleri kapsamında işten çıkarılma davalarında ilgili kanunlar çerçevesinde işçi hakları korunmaktadır. 25.madde fesih nedenlerine sağlık nedenleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller olarak toparlamış ve bunları zorlayıcı sebepler olarak ele almıştır. Bu maddelerden herhangi biri ile karşılaşan işveren, iş sözleşmesinin süresi bitiminde ya da bildirim süresini beklemeye gerek duymadan işçi ile arasında yaptığı sözleşmeyi feshetme hakkına sahiptir.