Ceza Avukatı Nedir
Toplumda adaletin sağlanmasına olanak sunan hukuk kendi içinde farklı alanlara ayrılır, medeni hukuk, uluslararası hukuk, ceza hukuku gibi. Hukuk sistemi içerisinde en karmaşık ve en fazla sorumluluk gerektiren alan ise şüphesiz ceza hukuku; çünkü ceza davaları sonuçları itibari ile direk bireylerin özgürlüklerinin kısıtlanması ile problemli davalardır. Bu davalarda en fazla sorumlu olanlarda sanık avukatlarıdır, ceza avukatı nedir sorusunun cevabı da buradan anlaşılmaktadır.
Ceza Avukatının Görevleri
Ceza avukatı hem sanık hem mağdur hem de müştekinin savunmasını yapabilir bunun için önünde herhangi bir engel yoktur. Sanığın çoğunlukla tutuklu yargılanma ya da hapis cezası aldığı ceza davalarında temsilciliği yaptığı avukat; ceza oranın en az olması hatta müvekkilinin ceza almaması için tüm yetkisini kullanır. Ceza davalarında dava vekilinin öncelikli görevi davalarda sanığın, mağduru ya da müştekinin adil yargılanmasını sağlamak; savunmalarını üstlenmek ve haklarını en iyi şekilde temsil etmektir. Bunun dışında olayların dava aşamasına gelmeden henüz soruşturma aşamasındayken karşılıklı görüşmeler sonucu müvekkil lehine olumlu şekilde sonlanmasına olanak sağlamakta görevleri içindedir.
Ceza Davalarında Avukatın Önemi
Yargılama sonrasında ceza almasına kesin gözü ile bakılan sanık kadar mağdur ya da müştekinin de hak kaybına uğramaması gerekir. Bunun için avukat vekilliğini yaptığı tarafın hakkını çok iyi korumalı ve savunmasını bunun üzerine oluşturmalıdır. Bu sorumlulukla hareket etmeyen avukatlardan dolayı çoğu zaman ceza davalarının kişi özgürlüğünü kısıtladığı hatta hak ettiğinden daha fazla ceza aldığı ya da mağdur ile müştekinin hak kaybına uğradığı görülmektedir. Böyle bir davanın tarafı olan kişilerin henüz soruşturma aşamasında iken ceza avukatı nedir sorusunun cevabı ile birlikte profesyonel bir destek almalıdır.
Ceza Avukatlarının Sorumlulukları Fazladır
Ceza davalarına bakan meslek çalışanları hem kişi özgürlüğü hem de mağdur hakları açısından toplumdaki en hassas davalar ile ilgilenir. Her avukat gibi müvekkilini en iyi şekilde temsil etmek için çalışırlar ancak diğer avukatlara göre sorumlulukları çok daha fazladır. Bu kadar hassas bir hukuk alanı olan ceza hukukunda gerek sanığın gerekse şüphelinin temsilini ve savunmasını yapan meslek çalışanı adli terim ile müdafi olarak adlandırılır. Avukatlık mesleği dünya genelinde birçok ülkede branşlaşmış durumdadır. Ancak ülkemizde 1136 sayılı avukatlık kanununa göre avukatların bir branşının olması söz konusu değildir. Ceza davalarına bakan bir avukat kendisini ceza avukatı olarak tanıtamaz ancak toplumda bu tür tabirler dilimize pelesenk olmuş durumdadır.
Ceza Avukatı Müvekkilini Mahkemede Temsil Eder
Her avukat istediği her davayı alabilir. Bunun için ülkemizde yasalar önünde bir engel yoktur, bazı avukatlık mesleğini icra edenlerin kendilerini farklı bir hukuk alanında daha fazla geliştirmesi ve bu tür davalara daha sık girmesinden dolayı tecrübe sahibi olması halk arasında ceza avukatı gibi tabir ile anılmasına neden olur. Ceza avukatı nedir diye merak ederek araştırma yapanların öncelikle bilmesi gereken konu avukat hangi alanda olursa olsun; sadece müvekkilini mahkeme önünde temsil eden kişidir, buna ceza davaları da dâhildir.
Ceza Avukatı Nedir; Gerektiğinde İnisiyatif Alabilir
Ceza davaları genellikle yaşanan suç unsurunun ortaya konulan deliller ile yeniden canlandırılması durumudur dolayısı ile bir dava vekili müvekkil yerine geçerek olayı tüm gerçekliği ile anlatamaz. Yaşanan ve suç teşkil eden olayı anlatması gereken şüpheli, mağdur, müşteki ve buna tanık olanlardır ama mahkemede müvekkilini temsil etmek için ve olayların gerçekliğinin ortaya çıkarılmasına yardım etmek için deliller koyabilir. Davaya katılanlara olayın aydınlatılması için çeşitli sorular sorabilir, gerekli gördüğü durumlarda müvekkil adına itirazlarda bulunur; kısacası müvekkil yerine geçemez ama onun adına gerektiğinde inisiyatif alabilir.
Ceza Davalarının Sonuçları Ağırdır
Sorumlulukları ile birlikte iyi bir ceza avukatı nedir ve nasıl olmalıdır? Ceza davalarının yargılama süreçleri ve dava sonuçları ağırdır, şüpheli çok büyük olasılıkla tutuklu yargılanır ve ciddi cezalar alabilir. Özellikle şüphelinin ya da sanığın avukatlığını üstlenen dava vekili savunmasında çok iyi olmalı. Tek amacı müvekkilinin tutuksuz yargılanmasını sağlamak ve alması muhtemel cezayı en az seviyeye indirmektir. Bu nedenle hazırladığı savunma çok sağlam temellere tutunmalı, deliller ve tanıklar ile savcılık tarafından hazırlanan ve şüpheliyi suçlayan iddianameye itiraz etmeli. Bunun için delil toplama konusunda deneyim sahibi olmalı ve dava hakkında ki tüm detayları iyi analiz etmeli ve hiçbir şekilde ayrıntı kaçırmamalı.
1136 Sayılı Kanun Mesleğin Sınırlarını Çizer
Çünkü değersiz ve önemsiz sanılan ayrıntılar davanın seyrini değiştirir ve yargılama aşamasında ve beklenen sonuçta müvekkil lehine evrilmesini sağlar. 1136 sayılı avukatlık mesleğinin sınırlarını çizen ve haklarını belirleyen kanundan güç alan ve aldığı bu yetkiyi en iyi kullanan avukatlar asla pes etmez. Dava sonuna kadar elindeki bu yetkiyi kullanır. Daha önce girdiği ve müdafi olduğu davalarda yaşananları kendisine örnek alarak davanın yönetimini mahkeme önünde kontrol altında tutabilir. Ülkemizde sık sık değişen ya da yenilenen kanunlar hakkında gerekli bilgiye sahip olmak, aldığı davaya hakim olmak ve davanın suç vasfına göre hangi kanun maddeleri kapsamında olduğunu bilen avukatlarda her zaman başarılıdır.
Ceza Avukatı Nedir; En İyi Ceza Avukatı Nasıl Olmalı
Tüm bu niteliklere sahip olan meslek çalışanları insanların en iyi ceza avukatı nasıldır ya da ceza avukatı nedir gibi meraklarına karşı verilen en iyi örneklerdir. Ceza davalarında da tüm hukuki alanlarda olduğu gibi avukatın görev ve sorumluluğu dava süreci ile başlar ve davanın sonlanması ile biter ancak ceza davalarında diğer dava türlerinden farklı olan konu yerel mahkeme tarafından verilen kararın Bölge Adliyesine ya da Yargıtay’a gitmesidir. Müvekkil ile vekil dava üzerinde bir anlaşma yaparken çok büyük ihtimal ile bu konuyu da sözleşmeye dahil eder farklı bir şekilde eklenmediği sürece davanın bu boyutunda da avukatın görevi infaz aşamasına kadar sürer.
Avukata Karşı Ön Yargılı Olunmamalı
Tüm davalarda ki gibi ceza davalarında da avukatlar birden fazla kişiye savunma hazırlayabilir ve vekilliğini alabilir. Ancak bu durumda kişiler arasında bir menfaat ilişkisi olmamalıdır. Ceza avukatı nedir diyerek avukatın savunma faaliyetinin değersizleştirilmeye çalışılması ya da şüpheliyi savunmasından dolayı ön yargı ile karşılanması sık karşılaşılan sorunlardır oysa sanığın ya da şüphelinin de herkes gibi savunma hakkı vardır ve bu hak anayasa ile güvence altına alınmış durumdadır.
Ceza Avukatı Nedir; Sorumluluğun Bilincinde Görev İcra Etmeli
Kişilerin anayasal haklarının korunmasını sağlamayı görev edinen avukatlar bu algıdan kurtulmak için öncelikle tüm davalarda müvekkilleri ile kurdukları ilişkide etik kurallar dışında hareket etmemeli. Müvekkiline karşı şeffaf olmalı ama asla taraf olmamalı amacının ve sorumluluğunun dışına çıkarak olası çatışmalarda herhangi bir tarafta yer almak yerine olaylara tarafsız bakarak olayın tüm gerçekliği ile ortaya çıkmasını sağlamalı. Hukukun en çekişmeli, en sorunlu ve en hassas alanında ki davalara bakan ceza avukatı nedir diyen vatandaşlar açısından bir avukat rolünü çok iyi değerlendirmeli ve görevini buna göre icra etmelidir.