Avukat
Yargı önünde kişilerin ya da kuruluşların haklarını savunan, hukuki ve yasal yol göstericilik yapan kişilere verilen mesleki unvana avukat denir ve Latince bir kelime olup savunucu anlamındadır. Avukatlık mesleğini yerine getirebilmek için 4 yıllık hukuk fakültesi mezunu olmak bir yıl stajyer olarak görev yapmak; ruhsat almak ardından bulunduğu bölgedeki Baro ‘ya kayıtlı olmak gerekir. Ancak mesleği ifa edenler ile barolar arasında hiçbir şekilde ast ve üst ilişkisi olmadığı gibi meslek mensubunun başka bir yerden telkin alması da söz konusu değildir. Baroların görevleri meslek grubunun temsilcisi olmak ve görev yapan kayıtlı üyelerinin haklarını korumak ve mesleğin yerine getirilmesinde rol almaktır.
Avukat Asla Davanın Tarafı Değildir
Avukatlık mesleği şeffaf bir şekilde icra edilmeli, müvekkil yapılan her türlü işlem ve dava süreci hakkında bilgilendirilmeli; davanın olası sonuçları hakkında gerekli her duruma karşı hazırlıklı olması adına bilgi sahibi olmalıdır. Meslek karşılıklı güven ilişkisine dayalı yürütülmelidir, gerek müvekkil gerekse dava ile alakalı tüm bilgi ve belgeler mesleğin ilkelerinden olan gizlilik ilkesi içerisinde saklı kalmalı; üçüncü şahıslar ile paylaşılmamalıdır. Bu durum davadan çekilme ya da müvekkilin vekilliğinden ayrılma halinde dahi geçerli olmalıdır. Herhangi bir davada avukat asla davanın tarafı değildir, bu nedenle müvekkil savunmasında hukuki ölçüler, etik kurallar aşılmamalı; davanın tarafı gibi görünmeye neden olan tavır ve davranışlardan uzak hareket edilmelidir.
Çekişmeli Hak Talebi Meslek Kurallarına Aykırıdır
Taraflar arasında dava nedeni ile ortaya çıkan çekişmeler ya da düşmanlıkların dışında kalınmalı sorunlara objektif bir yaklaşım sergilenerek çözüm şansı aranmalı. Üstlenilen davaya dair çekişmeli hak talebi meslek etik kurallarına aykırıdır. Yani görülen davaya konu bir malın ya da paranın ortağı olamaz ve bundan hak talebinde bulunamaz. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında hemen davadan el çektirilmeli ya da azledilmelidir. Yine mesleki kurallara göre aynı davada karşılıklı tarafların ya da aynı tarafta olmasına rağmen menfaat ilişkisi içerisinde olanların aynı anda savunulması da söz konusu değildir.
Mesleğini Tam Bağımsız Bir Şekilde Yerine Getirmeli
Aynı davada hem davalının hem de davacının savunulması durumunda her iki tarafta savunma konusunda hak kaybı yaşar ve gerçeğin ortaya çıkarılması imkansız bir hal alır. Avukat mesleğini tam bağımsız bir şekilde yerine getirmelidir. Mesleğin bağımsızlığını zedeleyecek davaları kabul etmemeli ve hiçbir kurum; kuruluş ya da gerçek veya tüzel kişiden talimat ya da telkin almamalıdır. Mesleğin uluslararası standartları Havana kuralları ile belirlenmiş durumdadır, ifade özgürlüğü, örgütlenme gibi konularda da bu kurallar yol gösterici vasfı taşımaktadır. Her kurum karşısında mahkeme nezdinde müvekkil savunması yapılmaktadır, savunma esnasında tüm kurumlar ve kuruluşlar savunma hakkı karşısında yardımcı olmak zorundadır. Aynı şekilde adli kurumlar, kolluk kuvvetleri, savcılık, emniyet ve jandarma ve mahkemelerde savunmada üzerine düşen gerek duyulması halinde yardımcı olmakla yükümlüdür.
Avukat Savunma Hakkının Güvencesidir
Suç iddiasında bulunulan her kişiyi ya da her mağdur veya müştekiyi savunma hakkına sahip olan avukat aslında savunma hakkının da bir güvencesidir. Özellikle ceza davalarında dava konuları gereği cezai işlemlerde doğrudan kişi hak ve özgürlüğü ile alakalı olmasının etkisi ile savunma hakkı çok önemlidir. Sanığın savunulması söz konusu olduğu gibi şikayetçi tarafın ya da mağdur olanında savunması yapılabilir ama aynı dava içinde her birinin savunulmasına imkan yoktur ayrıca müvekkilin hazır bulunması gereken durumlar dışında tüm yargılama sürecini tek başına yürütebilir.
Avukat Branşı Olan Bir Meslek Grubu Değildir
Bir sorun çözme sanatı olan mesleği icra eden dava vekili konuyu hukuki yönden en iyi şekilde değerlendirir; sorunun çözümünde hukuki boyutta çözümler üretir. Ülkemizde mesleğin branşlar adı altında farklılaşması söz konusu değildir bu konuda 1136 sayılı avukatlık kanunu açıkça konuyu değerlendirerek bu konuda yasal engel koymuş durumdadır. Bu nedenle avukatlık mesleğini icra edenlerin hiç bir şekilde dava türlerine göre adlandırılması söz konusu değildir. Ancak girdiği davalara göre bilgi ve tecrübe edinir. O alanda kendisini daha fazla geliştirir. Aldığı başarılı sonuçlarında etkisi ile zaman içerisinde bu dava türüne göre halk tarafından adlandırılır. Örneğin asla bir boşanma avukatı ya da ceza avukatı gibi bir tabir kullanılmamalıdır.
Avukatlıkta Yaş Değil Bilgi Gereklidir
Mesleğin diğer mesleklerde olduğu gibi herhangi bir yaş kısıtlaması yoktur, avukat ruhsatının alınması ile başlanan meslek kendisi istediği sürede sonlanır. Bu konuda kanun önünde yaş sınırı çizilmemiştir. Ancak yaş sınırı olmaması ya da yaş almış bir meslek çalışanının yeni mezundan daha iyi olduğu gibi bir algıda son derece yanlıştır. Çünkü mesleğe yeni başlayan ile meslekte yılları geride bırakan arasında tecrübe dışında başka bir ayrım yoktur ve davalar sonuçları kesin olan konular değildir. Alanında kendini yetiştiren de dava kaybedebilir yeni mezunda, ya da aksine yaş almış bir meslek çalışanı da zor bir davayı kazanabilir meslekte çok yeni olanda o yüzden yaşın değil bilgini meslekte daha önemli olduğu anlaşılmalıdır.
Avukatta Olması Gereken Nitelikler
Mesleğe kabulü engelleyen şartların dışında hukuk fakültesini tamamlayan, stajyerliğini bitiren ve ruhsat alarak Baro kaydını yaptıran herkes avukat olarak çalışabilir. Ama anayasal düzene karşı işlenen suçlar, zimmet, dolandırıcılık, hırsızlık, güveni kötüye kullanma, kaçakçılık gibi ağır ve yüz kızartıcı suçları işleyenler ya da suça karışanlar asla mesleği icra edemezler. Mesleği hakkı ile yapmak için bazı niteliklere de sahip olmak gerekir. İyi bir avukat sistematik düşünme yeteneğine, yüksek bir analiz gücüne, etkili ve ikna edici konuşma yeteneğine ve problemlerin çözümünde öncü kabiliyetine sahip olmalı.
Anlık Ve Kalıcı Çözümleri Hemen Üretebilmeli
Hem sözlü hem de yazılı olarak çok iyi bir iletişim yeteneğine sahip olmalı, mesleği gereği en iyi dinleyici olmalı ve dinlediğini çok net anlayabilmeli. Çok karmaşık bir alan olan hukuk alanında tüm karmaşalara rağmen anlık ve kalıcı çözümleri hemen üretebilmelidir. Elindeki sınırlı bilgi ve delillere göre mantıklı sonuç çıkararak hemen kararlar alabilmeli ve aldığı kararları uygulamalı.
Avukat Kesinlikle Sabırlı Olmalı
Sabır ve istek gerektiren bu meslekte çalışmak isteyen bir avukat kesinlikle sabırlı olmalı ve mesleği icra etme konusunda isteklerinden vazgeçmemelidir. Karşılaşılan zorlu süreçlerde pes etmemeli. Özellikle ülkemizde hukuki anlamda sürekli yeni kanunlar ve kanunlar hakkında yeni düzenlemeler çıkmaktadır. Bunun için gerek kanunlara gerekse düzenlemelere hakim olmak meslekte başarıyı getiren önemli bir niteliktir.
Mesleğin En İyi Şekilde Temsilcisi
Hukuki alanlarda avukatlık ve danışmanlık hizmetleri veren hukuk büroları müvekkillerini savunma hakkını sürdürür.